Obavijesti

News

Komentari 100

Dačić očekuje normalizaciju odnosa poslije izbora u RH

Dačić očekuje normalizaciju odnosa poslije izbora u RH
1

"Mi smo spremni uložiti maksimalne napore za normalizaciju odnosa, rekao je Ivica Dačić na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova.

VIDEO

Nekim koracima i izjavama svojih dužnosnika Hrvatska je ugrozila regionalnu stabilnost, rekao je u nedjelju srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i poručio da Beograd "reagira na konkretne izjave i postupke" i spreman je uložiti napore za normalizaciju odnosa poslije izbora u Hrvatskoj.

"Mi smo spremni uložiti maksimalne napore za normalizaciju odnosa", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova.

Normalizaciju je teško postići "dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj", ocijenio je i poručio hrvatskim dužnosnicima "Nemojte lagati svoj narod jer time izazivate nestabilnost".

O zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji, a Zagreb ga osporava, rekao je da je "temeljno razmatran u Europskoj komisiji (EK) koja je odbacila sve argumente i zahtjeve Hrvatske".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bolje bi bilo da hrvatski šef diplomacije Miro Kovač "i svi ostali prestanu obmanjivati hrvatsku javnost da je EK na njihovoj strani i da je Hrvatska dala nekakav ultimatum Srbiji", rekao je Dačić.

Kao argument je naveo da "univerzalnu jurisdikciju u zakonima i praksi primjenjuje 11 članica EU" -  Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.

Hrvatska nije procesuirala zločine, rekao je nadalje i ustvrdio  "da oni (Hrvati) to rade ne bi bilo potrebe da to radi netko drugi".

Da "tog zakona nije bilo nitko ne bi mogao biti optužen za Srebrenicu", ustvrdio je.

Kritike iz Zagreba Dačić je nazvao "isključivo dijelom političke kampanje" pojedinih hrvatskih političara i poručio "Ako se to tko je veći Hrvat mjeri time tko više mrzi Srbiju - onda je to tragično za cijeli regiju".

Na govor srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 75 godina od osnutka koncentracijskog logora u Jasenovcu u Donjoj Gradini u BiH koji je optužio Hrvatsku za obnovu ustaštva reagirali su hrvatski dužnosnici, a Dačić se u nedjelju i na to referirao. 

“Vučić nikome nije pretio kada je rekao da mi nećemo dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje i progon našeg naroda i da bilo kakva rehabilitacija za nas nije prihvatljiva”, rekao je niječući da u politici Beograda postoji bilo kakav koncept Velike Srbije.

"NDH je bila do Zemuna. O kakvoj to Velikoj Srbiji onda govorimo? Kakav je to koncept Velike Srbije kada danas Srba u Hrvatskoj ima četiri posto, a do prije Oluje, po popisu iz 1981. bilo ih je 14 posto", zapitao je na tiskovnoj konferenciji.

Ocijenio je da aktualni prijepori na relaciji Zagreb-Beograd "nemaju nikakvu svrhu" ako postoji zajednički interes Srbije i Hrvatske, te da se nada kako su "ozbiljni razgovori" Srbije i Hrvatske mogući poslije hrvatskih izbora u rujnu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer