News

Komentari 7

Fenomen 'fenske bure': Paklena noć u Dalmaciji, bilo je i 34°C

Fenomen 'fenske bure': Paklena noć u Dalmaciji, bilo je i  34°C

Nakon paklenog vikenda Jadran očekuje promjena vremena od novog tjedna, a u ponedjeljak već nastupa južina. Jače naoblačenje s neverama zahvatit će u utorak najprije Istru i Kvarner

Vrućini i sparini ovog ljeta još ne nazire se kraja. Sinoć je u Dalmaciji tijekom dana i noći bilo izrazito vruće, a najtopliji dan u Hrvatskoj jučer bio je Knin s najvišom dnevnom temperaturom od 39.2°C. Splitska zračna luka hrabro ga slijedi te je izmjereno 38.2°C, a zadarska 37.4°C. Dalmatinci su sinoć očito loše spavali, piše Dalmacija Danas.

Navečer je uzduž obale zapuhala umjerena bura koja ima pojačane udare. Bura je isušila zrak, ali je u mnogim predjelima donijela zamjetan porast temperature zraka zbog svog fenskog učinka.

U 20:30 Baška Voda je mjerila nevjerojatna 34°C.

Fenska bura uvod je u vrlo vruć kraj tjedna u kojem mjestimice postoji mogućnost obaranja temperaturnih rekorda te se u većim dijelovima Hrvatske očekuju temperature do 40°C .

Velike vrućine potrajat će do sredine sljedećeg tjedna kada se očekuje manji pad temperature zraka

Nakon paklenog vikenda Jadran očekuje promjena vremena od novog tjedna, a u ponedjeljak već nastupa južina. Jače naoblačenje s neverama zahvatit će u utorak najprije Istru i Kvarner, a zatim i ostatak obale. Jug Hrvatske i dalje ostaje potpuno suh. Sredinom tjedna bura će rastjerati oblake, a vrućina će napokon malo popustiti.

Toplinski val na kopnu će svoj vrhunac imati početkom idućeg tjedna uz jugozapadni vjetar. No, u gorju su ipak mogući pljuskovi bit će postupno sve nestabilnije. Uz sjeverni vjetar stići će znatno svježiji zrak pa će od utorka biti mnogo ugodnije.