Obavijesti

News

Komentari 2

'Dama s kamelijama': Bila je diskretna i duhovita ljubavnica

'Dama s kamelijama': Bila je diskretna i duhovita ljubavnica
1

Marie Duplessis, najpoznatija kurtizana u povijesti, bila je i inspiracija za roman "Dama s kamelijama". Svi su je htjeli a jedan grof lud od ljubavi ju je i oženio. Umrla sa samo 23 godine od tuberkuloze.

VIDEO

Marie je bila lijepa, kulturna žena, diskretna, inteligentna i duhovita ljubavnica. Najtraženija i najcjenjenija kurtizana u povijesti bila je zavodljiva, romantična i zanimljiva sugovornica pa nije bilo neobično što je u 19. stoljeću bila najpoželjnija prodavačica - ljubavi. Svi su je željeli, a ona je naravno birala samo one bogate i moćne muškarce. Sve redom aristokrate i političare, a voljela je i umjetnike. Kurtizane su, naime, za razliku od prostitutki same birale bogatog 'prijatelja', najčešće oženjenog, a on bi se brinuo da onda one žive u luksuzu sličnom ono u kojem je i on uživao.

Silno rasipna i rastrošna

Prekrasne tamne sjajne kose i očaravajućeg osmjeha, Francuskinja Marie Duplessis je bila silno rasipna. Ova najbolje plaćena kurtizana u Parizu trošila je više od 200 tisuća zlatnih franaka godišnje. No njezini ljubavnici nisu štedjeli kako bi je imali u svojoj blizini. Vozila bi se u svojoj plavoj kočiju koju su vukli rasni konji, a ručala u najelitnijem pariškom restoranu. U svojoj loži u kazalištu sjedila bi sa buketom kamelija u rukama. Bijela kamelija na Marie objavljivala je spremnost na prihvaćanje ljubavnih ponuda, a crvena je pak savjetovala strpljenje.


Obožavateljima je poručila da joj donose isključivo kamelije, nježno cvijeće bez mirisa jer joj se od mirisa silnog drugog cvijeća koje su joj slali vrtjelo u glavi. A kamelija, nazivana kraljicom cvijeća, imala je eleganciju ruže i profinjenost orhideje.

Marie Duplessis, umrla na današnji dan 1847. sa 13 godina već je bila sama. Napuštena od oca alkoholičara i majke koja je umrla kad joj je bilo samo 13 godina. krhka i sitna nije mogla naći posao te se počela ubrzo baviti najstarijim zanatom. U samo nekoliko sezona postala je najtraženija žena u Parizu.

Godinama je mijenjala svoje financijere, a grof Edouard de Perregaux godinama je bio zaljubljen u nju. Bio je bogat i obasipao ju je novcem i nakitom moleći je da mu postane ljubavnica. Na kraju ju je i zaprosio. Marie je pristala.

Zaljubila se u skladatelja Liszta

Dvogodišnju strastvenu vezu je imala i sa slavnim mađarskim skladateljem Franzom Lisztom u kojeg se istinski zaljubila, a koji ju je napustio jer ga je čekala svjetska karijera. Nije htio voditi monotoni život u Parizu već je živio po cijeloj Europi. Napustio je Francusku i nikad je više nije vidio. Kad je saznao za njezinu smrt napisao je:


- Marie Duplessis je bila izuzetak. Imala je dobro srce. Bila je nesumnjivo najsavršenija inkarnacija Žene koja je ikada postojala. A sada je mrtva i ja ne znam kakav čudan akord elegije vibrira u mom srcu u sjećanju na nju.

'Dama s kamelijama' umrla sa samo 23 godine od tuberkuloze. Uz njezinu smrtnu postelju su bili njezin suprug grof de Perregaux i bivši ljubavnik njemački grof Gustav von Stackelberg. Kad je umrla cijeli je Pariz bio silno potresen i on ničemu drugome se nije govorilo nego o sirotoj Marie.

Zahvaljujući književniku Alexandru Dumasu, koji je u tu mladu lijepu ženu također bio silno zaljubljen, postala je besmrtna. On je svojim romanom 'Dama sa kamelijama' podigao književni spomenik svojoj ljubavnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti