Obavijesti

Promo sadržaj

Dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!

Dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!
1

Povodom Svjetskog dana borbe protiv artritisa koji se obilježava 12. listopada organizacijski odbor humanitarnih utrka Reumatlon i Mini Reumatlon pozivaju da se uključite u borbu protiv upalnih reumatskih bolesti

Reumatske bolesti su, podsjetimo, jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti i najmlađim pacijentima koji također mogu oboljeti od reumatskih bolesti – reuma nije bolest „rezervirana“ za starije osobe, djeca trebaju našu pomoć!

Suradnja u zdravstvenom sustavu

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana artritisa i kampanje Europske lige protiv reumatizma (European League Against Rheumatism, EULAR) glasi „Don't Delay - Connect Today!“ ("Ne odgađaj - poveži se već danas!") ili, kako su ga prilagodili organizatori utrke, „Ne bježi, nego se poveži!“. Upravo je povezivanje pacijenata i liječnika, ali i svih sudionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu osnovni preduvjet za uspješnu komunikaciju i suradnju, pa time i uspješnu prevenciju, odnosno liječenje upalnih reumatskih bolesti, među kojima je najučestaliji reumatoidni artritis.  

Kroz projekt Reumatlon već godinama radimo na osvještavanju javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti. Brojne su aktivnosti Hrvatskog reumatološkog društva usmjerene prema široj javnosti, ali i svim značajnim čimbenicima hrvatskog zdravstvenog sustava kako bismo stvorili uvjete za osnivanje i funkcioniranje ambulanti za rani artritis. U gotovo svim  centrima gdje postoje reumatolozi, provode se programi dodatne edukacije i suradnje s liječnicima obiteljske medicine koji su temelj zdravstvenog sustava u svim segmentima zdravstvene skrbi, pa i u prepoznavanju i ranom liječenju reumatskih bolesti. Spomenimo da je samo u Zavodu za Kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb provedena ciljana edukacija za prepoznavanje rane upalne bolesti zglobova i kralješnice za više od 500 obiteljskih liječnika uz omogućavanje brzog dostupa do specijalističke skrbi za one kojima je najpotrebnija“, ističe dr. Miroslav Mayer.

Povezivanje s pacijentima

Projekt Reumatlon pritom je i odličan primjer uspješne i plodonosne suradnje pacijenata i liječnika povezanih s istim ciljevima, a to su pružanje najbolje skrbi oboljelima te postizanje njihove remisije, vraćanja u normalan život. 

Budite brži od reume!

Hrvatsko reumatološko društvo i udruga pacijenata Remisija stoga vas pozivaju da se pridružite humanitarnim utrkama Reumatlon i Mini Reumatlon koje će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, trčati 20. listopada na Bundeku – sudjelovanjem i donacijama i vi ćete doprinijeti organizaciji prvog dječjeg reuma kampa u Hrvatskoj u kojem će se pomoći najmlađim pacijentima da se uspješnije nose s teretom bolesti te poboljšaju kvalitetu života. Za utrku se možete prijaviti na stranici www.stotinka.hr, a više informacija o projektu Reumatlon potražite na web stranici www.reumatlon.eu te na Facebook stranici www.facebook.com/reumatlon. 
Ne zatvarajte oči pred problemima, pa tako niti pred reumom, ne bježite! Povežite se s nama i budimo brži od reume!
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.