Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3047 komentara

Dan kad je život nakratko stao: Milijuni su neutješno plakali...

Na današnji dan 1980. godine u 15 sati i 5 minuta u ljubljanskoj bolnici umro je drug Tito. Vijest da doživotni predsjednik nije više živ drhtavim glasom na televiziji Zagreb izgovorio je Miroslav Lilić

Foto: YouTube/PIXSELL
3047 komentara

Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, pisalo je u proglasu koji je pročitan na državnim televizijama Jugoslavije nešto prije 17 sati. Na TV Zagreb vijest da Tito više nije među živima pročitao je Miroslav Lilić, a na TV Beograd istu stvar je napravio spiker Jugoslavenske radio televizije Miodrag Zdravković.

U tom trenutku prekinuta su sva događnja u zemlji, život je naprosto stao. Iako je već duže vrijeme "najveći sin naroda i narodnosti Jugoslavije" bio bolestan i njegova se smrt očekivala milijuni građana Jugoslavije neutješno su plakali. Kao da nisu vjerovali da se to zaista i može dogoditi. Zavladala je duboka tuga i žalost.

Snimke uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišle su svijet, a Titova smrt opisivana je kao najtužniji dan u povijesti Jugoslavije. 

Legendarna je i snimka velikog derbija Hajduka i Crvene Zvezde na Poljudu. Nogometaši plaču, a na tribinama 50 tisuća ljudi u glas pjeva “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana u ljubljanskoj bolnici u kojoj je boravio duže vrijeme zbog problema s cirkulacijom u nogama. Amputirana mu je lijeva noga, a u međuvremenu je dobio gangrenu od koje je i umro nakon 35 godina vladanja Jugoslavijom. 

Postoje navodi da se Tito pred smrt ispovijedio jednom mladom katoličkom svećeniku. Također neki navode da je Tito pred smrt čitao Kuran i da je umro kao musliman.  A kao dokaz da je Josip Broz bio mason često se navodi činjenica da na njegovoj nadgrobnoj ploči u “Kući cvijeća” u Beogradu nema zvijezde petokrake.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Josip Broz Tito sahranjen je 8. svibnja 1980. godine u Beogradu u Kući cvijeća, a na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message