News

Komentari 31

Dan nakon poplave: 'Teško je govoriti o odgovornosti, pale su velike količine u kratko vrijeme'

Dan nakon poplave: 'Teško je govoriti o odgovornosti, pale su velike količine u kratko vrijeme'

Što god vi imate od zaštite, slabo je, poručio je gradonačelnik Požege i dodao kako će tražiti i pomoć Vlade, a iz gradskog proračuna pomoći onima koji su najugroženiji da štete saniraju

Dan nakon poplave u Požeštini zbrajaju se štete. Miroslav Taborski, voditelj Vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža, poručio je za RTL Danas kako se brana, koju su Hrvatske vode postavile prije 10 mjeseci, nije postavila kao najbolje rješenje. 

Kiše koje su pale jučer, objašnjava Taborski, bile su velikog intenziteta po 100 milimetara po četvornom metru u satu. Izazvale su udar vode i nanosa pa preljevni objekt nije izdržao. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Hrvatske vode su u ponedjeljak rekle kako će sanirati prostor u tri koraka - prvi je aktivna obrana od poplava, odnosno radovi koji su počeli već u nedjelju i trajali kroz noć, a trajat će sve dok se ne očisti korito vodotoka i okolnog područja. 

- Drugi korak je kada vodni val prođe i kad vidimo koja sve postoje oštećenja i ta oštećenja saniramo. Tu se prije svega radi o palim potpornim zidovima, mostovima, hidrotehničkim objetima koje ćemo u tom drugom koraku sanirati. Namjeravamo to u vrlo kratkom vremenu napraviti - objasnio je Taborski. 

Zadnji korak je konačno rješenje, odnosno zamjena brana retencije koja neće samo služiti za zadržavanje nanosa nego i vodnog vala. 

Gradonačelnik Požege Željko Glavić za Dnevnik Nove TV rekao je kako je teško govoriti o odgovornosti jer je u kratko vrijeme pala velika količina oborina. 

- Što god vi imate od zaštite, slabo je - poručio je i dodao kako će tražiti i pomoć Vlade, a iz gradskog proračuna pomoći onima koji su najugroženiji da štete saniraju. Osnovano je Povjerenstvo koje će popisati štetu, a grad će proglasiti elementarnu nepogodu. 

Najčitaniji članci