Obavijesti

News

Komentari 1

Dan ružičastih majica: 'Svi mi zajedno recimo NE bullyingu!'

Dan ružičastih majica: 'Svi mi zajedno recimo NE bullyingu!'
5

Zadnja srijeda u veljači dan je kad se brojnim aktivnostima senzibilizira svijest javnosti, posebno mladih, o pozitivnim društvenim vrijednostima i poštivanju različitosti

VIDEO

Prema dostupnim istraživanjima procjenjuje se da svako peto dijete doživljava neki oblik nasilja, a kad se u obzir uzme i vrijeđanje i drugi oblici nasilja putem interneta taj bi broj mogao biti i veći, kažu u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Istovremeno, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 2017. godine ukupno je bilo prijavljeno 398 počinitelja vršnjačkog nasilja kod djece između 14 i 18 godina što je 121 prijavljenih incidenata više nego u 2015. godini. Pod nasilje ne misli se samo na tjelesno nego i verbalno, elektroničko kao i drugi oblici koji su svakodnevica među vršnjacima danas.

nasilje

ZADNJA SRIJEDA U VELJAČI

- Blagi porast prijavljenih počinitelja možemo smatrati rezultatom senzibilizacije javnosti na problem vršnjačkog nasilja, odnosno poticaj na prijavljivanje ovakvih kaznenih djela - kažu u MUP-u, no činjenica je da je nasilje među vršnjacima u Hrvatskoj itekako i dalje prisutno.

Stoga će se u srijedu, 27. veljače, u školama i drugim ustanovama obilježavati Dan ružičastih majica u sklopu Nacionalnog programa prevencije vršnjačkog nasilja. Prošle godine Sabor je službeno izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači. U Hrvatskoj se inače održava od 2014. godine u organizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta u školi u Kanadi kada su dvojica prijatelja na prvi dan škole odjenuli ružičaste majice, te su radi toga bili zlostavljani. Osim što će školarci, nastavnici i svi koji to žele u znak potpore odjenuti neki komad ružičaste odjeće, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića u Zadru s Medicinskom školom Ante Kuzmanića organiziraju druženje učenika. Pritom će dijeliti cvjetne bukete, te bookmarkere s pozitivnim porukama.

nasilje

PJEVAT ĆE S MIOM

Osnovna škola Dragutina Domjanića u Zagrebu također je jedna od mnogih ustanova koji sudjeluju u obilježavanju ovog dana. Učenici su odabrali pjesmu "Život nije siv" kao himnu te će se družiti s autoricom pjesme Miom Dimšić. Dan ružičastih majci održava se samo mjesec dana nakon šokantne snimke dvije učenica koje su se potukle u Splitu i koja je obišla cijelu Hrvatsku. Takvo ponašanje još uvijek je veliki problem u Hrvatskoj ali Ministarstvo unutarnjih poslova vjeruje kako je postignut pomak u društvu posljednjih godina kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

No upravi zbog slučajeva koji nisu prijavljeni ili gdje ustanove nisu reagirale kako su trebale, obilježava se Dan ružičastih majica. Centar za edukaciju i prevenciju nasilja poziva sve građane i ostale ustanove da se priključe obilježavanju ovog dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto