Obavijesti

News

Komentari 49

Petrov: 'Licemjerno ste opet pružili lažnu ruku Hrvatima'

Petrov: 'Licemjerno ste opet pružili lažnu ruku Hrvatima'
9

Sve se izmijenilo u deset dana. Ja ću vam postaviti pitanje gospodine Ljubiću. Tko i kad vas je natjerao da pogazite svoju riječ i svoja stajališta, da zaboravite Hrvate koje ovdje trebate braniti, pitao je Petrov

VIDEO

Posljednje informacije...

Sabor je s 81 jednim glasom za,  četiri suzdržana i 11 protiv izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasali. Na deklaraciju su podnesena dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova i 15 SDP-ovih.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a - i onaj kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također prihvatila osam amandmana SDP-a - dva u cijelosti i šest djelomično. Riječ je o uglavnom o amandmanima tehničke prirode dok su oni kojima su nastojali utjecati politički i suštinski na sadržaj Deklaracije odbijeni, javlja N1 televizija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na odbijanje Mostovih amandmana reagirao je Božo Petrov.

- Licemjerno se opet pružili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH. Ostavili ste ih na vjetrometini i na milosti drugih - kazao je.

Kazao je da je originalni tekst Deklaracije izgledao sasvim drugačije. 'Sve se izmijenilo u deset dana. Ja ću vam postaviti pitanje gospodine Ljubiću. Tko i kad vas je natjerao da pogazite svoju riječ i svoja stajališta, da zaboravite Hrvate koje ovdje trebate braniti, da razvodnite Deklaraciju, da usvojite dodatno SDP-ove amandmane, a oni vas na kraju prevare - rekao je Petrov.

- SDP ne treba trbuhozborca u vidu Mosta. Što je Most mislio pokazao je 2015. godine', odgovorio je Petrovu SDP-ov Joško Klisović.

SDP je odlučio ne podržati Deklaraciju. Presudilo je to što Vlada nije prihvatila amandman koji kaže da 'Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.'


Posljednjeg radnog dana Sabora zastupnici se očituju o oko 140 amandmana na dvadesetak zakona, a potom će glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, a potom odlaze na mjesec dana odmora.

Zastupnici će odlučivati i o Zakonu o udžbenicima zbog kojeg je zaiskrilo u vladajućoj koaliciji.

Klub Milana Bandića prijetio je da neće podržati zakon ne propiše li se jasno da će država osigurati novac za nabavu osnovnoškolskih udžbenika, a resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je ostavku ne prođe li zakon.

'Ako novi Zakon o udžbenicima ne prođe u Saboru, odlazim!'
'Ako novi Zakon o udžbenicima ne prođe u Saboru, odlazim!'

Nakon što je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila izmijenjeni amandman Bandićevog kluba, izglasavanje zakona više ne bi trebalo biti upitno. Vlada je prihvatila amandman Bandićevog kluba o besplatnim udžbenicima za sve osnovne škole, ali ga i dopunila stavkama koje osiguravaju održiv i stabilan sustav tako što bi udžbenici i drugi obrazovni materijali plaćeni proračunskim novcem bili vlasništvo su škole. 

Pusić: 'Deklaracija je miješanje u unutrašnje stvari u BIH...'
Pusić: 'Deklaracija je miješanje u unutrašnje stvari u BIH...'

- Zahvaljujem u ime stotina tisuća roditelja. Mislim da je ovo značajna i demografska mjera. Pozivam da vidimo možemo li to osigurati i za srednju školu - rekao je Robert Jankovics iz Bandićevog kluba. 

Sabor će glasati i o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH oko koje nema konsenzusa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a