Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Danas je sve u znaku zelenog. Slavi se Dan svetog Patrika!

Prekida se korizmeni post. Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dana. Na taj dan građani se odijevaju u zeleno, piju irska piva, likere i whiskey

PIXSELL
Foto: PIXSELL
22 komentara

Dan Svetog Patrika (irski. Lá Fhéile Pádraig ) je svetkovina u čast sv. Patrika, stara više od tisuću godina.

Slavi se 17. ožujka , najviše u Irskoj. Na Dan sv. Patrika, koji je tijekom korizme, irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne.

Korizmeni post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa.

Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dana . Na taj dan građani se odijevaju u zeleno, piju irska piva, likere i whiskey.

Vraćao mrtve u život, preobratio Irce

Uz Patrika se vežu mnoga čuda. Vjeruje se da je preobratio pogane Irce u kršćane , da je mrtve vraćao u život, ali i konja i "nekoliko ludih krava" koje je posjedovala njegova teta. Najslavnije vjerovanje je da je upravo on otjerao zmije iz Irske .

U modernoj Irskoj, Dan svetog Patrika se tradicionalno smatrao religioznom svetkovinom. Sve do 1970., irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima, da rade na taj dan. Početkom 1995. , irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske.

Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message