Obavijesti

News

Komentari 5

'Danas je velik dan za Hrvatsku. Ponosan sam što sudjelujem u donošenju ove važne odluke'

'Danas je velik dan za Hrvatsku. Ponosan sam što sudjelujem u donošenju ove važne odluke'

Most je već prije predlagao proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, ali je Vlada to odbijala. Drago mi je što ste promijenili mišljenje. Ovo je za nas najsvečanije što može biti, poručio je Mostov zastupnik Miro Bulj

VIDEO

Danas je velik dan za Hrvatsku i građane, poručio je Mostov Miro Bulj uoči saborske rasprave o proglašenju gospodarskoj pojasa u Jadranskom moru i sutrašnjeg izglasavanja. Podsjetio je kako je Most već prije predlagao proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, ali je Vlada to odbijala.

- Drago mi je što ste promijenili mišljenje. Da li je trebalo prije - je, ali danas je to dobro, to je ono što hrvatski narod očekuje i zbog čega smo se borili. Ovo je za nas najsvečanije što može biti, određivanje granice na moru je svečani trenutak - istaknuo je Bulj dodavši kako je ponosan što sudjeluje u donošenju ove odluke. 

Plenković najavio: 'Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas'
Plenković najavio: 'Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas'

Predsjednik SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je kako je današnja rasprava samo kulminacija postupka koji je započeo još prije 17 godina za vrijeme vlade Ivice Račana.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tada je ovdje u Saboru tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula predstavljao Zaštićeni ekonomsko-ribolovni pojas. I proglašenjem ZERP-a zapravo je konzumiran najveći i najvažniji dio isključivog gospodarskog pojasa,  a to je onaj koji se odnosi na zaštitu biljnih i životinjskih vrsta u Jadranskom moru i zaštitu ribarstva - podsjetio je dodavši kako je Hrvatska ulaskom u EU počela primjenjivati zajedničku ribarstvenu politiku. 

- Za one koji ne znaju, ribarska politika je nešto što predstavlja domenu rada EU, a ne država članica. Pitanje ribarske politike uređuju se na razini EU i zato je izuzetno bitno da je proglašenje IGP-a usklađeno s drugim državama članicama i da Hrvatska nastupa zajedno s onim zemljama s kojima mora provoditi zajedničku ribarstvenu politiku - poručio je.

Marić: 'Za svaku uplaćenu kunu u proračun EU u idućih 7 godina, na raspolaganju nam je pet'
Marić: 'Za svaku uplaćenu kunu u proračun EU u idućih 7 godina, na raspolaganju nam je pet'

Hrvoje Zekanović, predsjednik Suverenista, istaknuo je kako se ovime apsolutno ništa ne mijenja po pitanju ribarstvenih politika u Jadranskom moru. 

- Baš ništa. Moći ćemo graditi umjetne otoke, baš super, moći ćemo iskorištavati energiju morskih struja i valova na našem dijelu IGP-a, što nitko na svijetu ne radi na otvorenom moru, baš super - rekao je naglasivši kako traži od Vlade da pošalju zahtjev Europskoj komisiji da se naš dio IGP-a u potpunosti zaštiti.

- Tek sa potpunom zaštitom od bilo kakvog ribarenja, izlova morskih organizama, Hrvatska dobiva svoj cilj. Ovako je ovo promašena priča. Mali prvi korak ste tek napravili, a bojim se da ćete imati hrabrosti za ovaj drugi ključan korak - poručio je.

Oporba: 'Subvencionirani krediti i njihova periodičnost dižu cijene stanova na tržištu'
Oporba: 'Subvencionirani krediti i njihova periodičnost dižu cijene stanova na tržištu'

Milan Vrkljan u ime Domovinskog pokreta istaknuo je kako nije istina ono što govori Grbin. 

- HDZ nema na što biti ponosan što je danas proglašenje IGP-a na dnevnom redu, a ni kolege s lijeve strane ne smiju u samom startu kazati da je Račanova vlada prva donijela taj Zakon jer to nije istina. Tuđmanova vlada je 1994. donijela prvi predzakon, odnosno pretpostavke da se danas sutra proglasi IGP - rekao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je sve saborske zastupnike da podrže proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

- Činom proglašenja IGP-a učinit ćemo najviše što možemo u pravnoj zaštiti Jadranskog mora, za koje je naš narod povijesno, zemljopisno, kulturološki i sudbinski vezan i na kojeg je upućen - rekao je dodavši kako su dosadašnjim diplomatskim i drugim aktivnostima izvršene sve potrebne predradnje i stvoreni odgovarajući uvjeti za donošenje predložene Odluke početkom iduće godine.

Proglašenje pojaseva u siječnju iduće godine

 - Hrvatska i Italija pristupit će proglašenju svojih pojaseva nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske, Italije i  Slovenije u siječnju iduće godine - dodao je.

Podsjetio je da je prvi korak u zaštiti nacionalnih interesa na Jadranskom moru učinjen još 2003. godine, kada je u Saboru u donesena Odluka o proširenju jurisdikcije na Jadranskom moru, kojom je uspostavljen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas  (tzv. ZERP).

- Jedina prava koja do sada nismo stekli su pravo na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova, i to su ta dodatna prava koja će Hrvatska dobiti sada, proglašenjem IGP - naglasio je Grlić Radman.

Drugi i treći značajan korak, naveo je, ostvareni su pristupanjem Hrvatske EU jer je područje ZERP-a, kao i svi isključivi gospodarski pojasevi i ribolovne zone drugih država članica EU,  postalo dio „voda Europske unije“, te 2016. kada je Vlada zadužila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da u koordinaciji s drugim nadležnim ministarstvima provede konzultacije s državama članicama EU i Europskom komisijom vezano za zaštitu interesa Hrvatske u Jadranu; uključujući i mogućnost proglašenja te punu primjenu IGP-a.

Jandroković: Sabor će od 16. do 18.12. izvanredno zasjedati
Jandroković: Sabor će od 16. do 18.12. izvanredno zasjedati

- Osim s Italijom i Slovenijom, o namjeri proglašenja IGP-a razgovarali smo i s drugim susjednim jadranskim zemljama, ali i s drugima koje nisu članice, ali su mediteranske zemlje. Razgovarao sam s grčkim i francuskim ministrima, ministricom BiH, ministrom Crne gore i naglasio sam kako se proglašenjem IGP-a ništa neće promijeniti u odnosu na ZERP, s ministrom Crne gore razgovarao sam više puta telefonski budući da je proglašenje IGP-a pobudilo veliko zanimanje političke javnosti u Crnoj gori. Razgovarao sam s ministrom Albanije, iako ne graničimo s njima, ali je to gesta - rekao je dodavši kako je premijer Andrej Plenković o nakani proglašenja IGP-a razgovarao s predsjednicom Europske komisije.

 - Obostranom spremnošću Hrvatske i Italije o zaštititi Jadranskog mora omogućuje se cjelovita zaštita Jadrana između hrvatske i talijanske obale, čime se iz tog područja mora isključuju ribarice svih trećih država, a to područje mora postaje čvrsti temelj za suradnju u provedbi zajedničke ribarstvene politike, s ciljem postizanja održivog ribarstva, kao i zaštite i očuvanja morskog okoliša te razvoja plavog gospodarstva. To je ujedno i treći važan korak koji smo sada spremni učiniti - proglasiti IGP s obje strane Jadrana - naglasio je.

Referirao se i na upite zašto tek sada Hrvatska pristupa proglašenju IGP-a.

 - U svim vanjskopolitičkim aktivnostima i djelovanju sve ima svoju dinamiku, logiku i pravo vrijeme. Hrvatska je razmatrala, promišljala te na kraju procijenila najbolji trenutak za proglašenje IGP-a, sada kada će taj čin, komplementaran s talijanskim proglašenjem IGP-a, polučiti najbolji rezultat - istaknuo je. 

Škoro (DP): Talijanske koćarice i dalje love bez naknade?

Predsjednik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro, upitao je smiju li talijanske koćarice doći kod nas i bez naknade loviti našu ribu kao što su radili dosad. Ministar Grlić Radman ponovio da je ulaskom u EU Jadransko more postalo europsko more.

- Hrvatska može ribariti i u španjolskom moru, to je zajedničko more, mi ćemo isto tako moći koćariti na talijanskoj strani - rekao je dodavši da su hrvatski ribari snaga gospodarstva te da Vlada brine o njima.

Stephen Nikola Bartulica (DP) nije se složio s ocjenom da je ovo najbolji trenutak za proglašenje IGP-a. On smatra da je bolji bio 1995. I predsjednik HSLS-a Dario Hrebak ističe da se kasni s proglašenjem IGP-a i naglašava da se njegova stranka od 2003. zalaže za to.

- Ovo je više posljedica mentaliteta dodvoravanja, nije najbolji trenutak jer sve ove godine nismo naplatili nijednu kunu naknade od Italije i drugih koji love na tom području - poručio je Bartulica.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag