Obavijesti

News

Komentari 178

'Hrvatska spremna za izdavanje covid putovnica. Prvi smo u EU koji smo ih uspješno testirali'

'Hrvatska spremna za izdavanje covid putovnica. Prvi smo u EU koji smo ih uspješno testirali'

Andrej Plenković je rekao da je Hrvatsku pandemija u godinu dana koštala 32 milijarde kuna, a dva potresa, onaj u Zagrebu i onaj u Petrinji dodatnih 129 milijardi kuna

VIDEO

Na sjednici Vlade RH bit će informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i epidemiju korona virusa.

Na dnevnom redu je izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala (EU), a Vlada će se Hrvatskom saboru očitovati na prijedlog 41 oporbenog zastupnika o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

PRATITE UŽIVO Sjednica Vlade

Nastavlja se pad broja slučajeva zaraze korona virusom, ubrzao se proces cijepljenja. Do kraja dana ćemo biti na 29 posto odraslih koji su primili prvu dozu, do sutra preko milijun građana će dobiti barem prvu dozu, rekao je Andrej Plenković.

Dodao je da je Hrvatsku pandemija u godinu dana koštala 32 milijarde kuna, a dva potresa, onaj u Zagrebu i onaj u Petrinji dodatnih 129 milijardi kuna.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je dobro što se nastavlja pad potvrđenih slučajeva zaraze.

- Danas je više nego upola manji broj nego prije 3 tjedna, a u odnosu na prije sedam dana skoro 600 manje. Istodobno se ubrzava proces cijepljenja, mi ćemo do kraja dana biti vjerojatno na gotovo 29 posto odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu, što je jako dobro, a do kraja tjedna, možda već sutra do kraja dana bit će preko milijun građana koji su primili prvu dozu cjepiva - rekao je dodavši kako su svi akteri u procesu cijepljenja ubacili u višu brzinu zbog čega se sigurno ostvariti do 30. lipnja zadani cilj, a to je procijepljenost 50-55 posto stanovništva.

Naglasio je kako od očuvanja radnih mjesta u ovoj krizi, Vlada sada ide ka kreiranju novih radnih mjesta.

- Broj osiguranika danas u odnosu 2020 prije Covid krize, nego i u odnosu na 2019. godinu, što znači da je država pokazala svoju ključnu ulogu, da je Vlada stala uz radnike i poslodavaca i napravila sve što je trebalo u krizi bez presedana - poručio je.

Pandemija nas je do sada, dodao je, koštala 32 milijarde, a još dva potresa dodatnih 129 milijardi kuna.

- Upravo vodeći računa o ovim zaista složenim okolonstima, koje nije imala niti jedna druga zemlja, uspjeli smo zadržati radna mjesta.  Do sada je isplaćeno 10,5 milijradi kuna za 678.000 radnika. U tijeku je isplata povrata poreza u ukupnom iznosu 1,8 milijradi kuna za oko 700.000 sugrađana, kao i isplata dodatka umirovljenicima - rekao je. 

Testirane covid putovnice

Hrvatska je prva članica EU koja je uspješno obavila pilot testiranje zelenih digitalnih potvrda, poručio je načelnik Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

- Na taj način je potvrđeno da su sve ključne komponentne funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda, koje se očekuje od početka lipnja. Puna tehnička funkcionalnost postignuta je tri dana prije predviđenog roka - istaknuo je.

Obzirom da zadnjih dana broj novozaraženih pada, dodao je, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, kad se vide rezultati pilot projekata raznih okupljanja.

Podrška Berošu

Vlada je odbacila inicijativu oporbe za opoziv ministra Vilija Beroša.

- Vlada odbija sve navode iz prijedloga - poručio je premijer. 

Donacija cjepiva

Vlada je usvojila odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji donacijom cjepiva protiv bolesti COVID-19      

- Ove dvije zemlje jednako se suočavaju s pandemijom kao i mi, velikim pritiskom na bolnički sustav i nedostakom cjepiva. Mi nastavljamo iskazivati solidarnost prema državama iz susjedstva, kao što smo nedavno učinili i za ostale zemlje. Hrvatska je među prvim državama EU koja provodi bilaterlane donacije cjepiva - istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dodavši kako doniramo 20.000 doza - po 10.000 svakoj od ove dvije zemlje.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Vlade donesena je odluka o donaciji 50.000 doza BiH, Crnoj Gori i Kosovu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21