Obavijesti

News

Komentari 444

Policajci na Slavonskoj aveniji priveli mljekare, traktori ostali

Policajci na Slavonskoj aveniji priveli mljekare, traktori ostali
66

Pregovori u Ministarstvu poljoprivrede nastavljaju se u četvrtak u 13 sati. Mljekari ne odustaju od svojih zahtjeva i nastavljaju prosvjed no pristali su odblokirati ceste

VIDEO

Na Slavonskoj aveniji u Zagrebu još nije pomaknuta velika prikolica koja blokira cestu. Mljekari su pristali ukloniti traktore iz jedne trake, no policija želi da ih potpuno uklone.  Iako interventna policija pokušava nagovoriti mljekare da se maknu, oni to kategorično odbijaju. Njihov predstavnik Branko Zorić poručio je da ne planiraju u potpunosti ukloniti traktore te svojim kolegama rekao da ne pružaju otpor već puste policiju da ih nose ukoliko bude uhićenja. Ubrzo su ga interventni policajci odnijeli u policijski kombi. 

Policajci su jednog po jednog prosvjednika priveli, a mljekari koji su se uspeli na prikolicu sa sjenom su sišli i mirno se predali policiji. Traktori i ostala vozila su ostala na raskrižju i nije poznato tko će ih i kada maknuti s jedne od najprometnijih cesta u Zagrebu.

>>> Jakovina: Pregovori neće završiti dok ne nađemo kompromis  

Sastanak Savjeta za praćenje stanja u preradi i proizvodnji mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede koji je počeo u srijedu u 11 sati završio je nešto prije 22 sata, no dogovora zasad nema. Sastanak se nastavlja sutra u 13 sati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mljekari su pristali prekinuti blokadu prometnica, ali nastavljaju prosvjedovati na početnim punktovima. Od 22.30 sati uspostavljen je promet u mjestu Virje, traktore su sklonili s ceste te ih parkirali sa strane. 

''Imaju tvrda stajališta''

Jakovina je u srijedu navečer za HRT rekao kako dio proizvođača koji su napustili sastanak i vratili se nakon blokade Slavonske avenije imaju ''jako tvrda stajališta''. Uvjeren je da se može doći do kvalitetnijeg modela cijene otkupa mlijeka. Naglasio je da injekcija iz proračuna mljekarima neće biti jer ih na to obvezuju dogovorena stajališta s Europskom unijom. 

Otkupljivači mljekarima nude otkupnu cijenu od 2,41 kune. Prosječna cijena litre mlijeka u 2011. godini bila je 2,53 kune, a veći dio proizvođača traži 5 posto veću cijenu.

Mljekari, podsjetimo, već nekoliko dana prosvjeduju na cestama diljem zemlje. Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela.

Blokirali Slavonsku, Podravsku magistralu, staru zagorsku...

Od 15.40 sati Slavonska avenija kod Čavićeve u Zagrebu  zatvorena je u oba smjera. Prometuje se obilazno. Odmah nakon blokade mljekari su otišli na nove pregovore u Ministarstvo poljoprivrede.

U 15.39 sati za sav promet je zatvorena cesta u mjestu Kloštar Podravski zbog prosvjeda. Promet ide okolno Kloštar Podravski-Dinjevac-Pitomača.

Od 16.39 sati u mjestu Virje mljekari su blokirali cestu Koprivnica - Đurđevac. Promet ide obilazno preko Molvi i Novigrada Podravskog.

Blokirane su ceste u mjestu Štaglinec kod benzinske postaje. Zatvorena je cesta Koprivnica - Đurđevac, a promet ide obilaznim pravcem Koprivnički Bregi - Glogovac. Podravska magistrala sada je blokirana na tri mjesta.

Oko 17 sati mljekari su s 31 traktorom u potpunosti zatvorili promet na staroj zagorskoj magistrali kod benzinske postaje Lukoil, u Velikom Trgovišću. Prema riječima Marija Podhraškog, tako će ostati do daljnjeg, odnosno dok mljekari ne postignu dogovor u Zagrebu. Zbog svakodnevnih obaveza u stajama, organizirana su dežurstva, pa tako dio prosvjednika odlazi kući obaviti posao, a nakon što se vrate odlaze drugi. Kazali su da će usprkos hladnoći, koja je jutros iznosila -6°C, izdržati koliko je potrebno da se izbore za svoja prava. Promet teče obilaznim cestama a regulira ga policija. Za dodatnu sigurnost pobrinuli su se djelatnici Županijskih cesta, koji su postavili privremenu signalizaciju.

Sve veće nezadovoljstvo poljoprivrednika rezultiralo je širenjem prosvjeda i zatvaranjem ceste u mjestu Bojnikovec kod Križevaca u smjeru Vrbovca. Promet na dijelu dionice zatvoren je za sva vozila od 14,30 sati, a policija vozila usmjerava preko Gregurovca s izlaskom u Velikom Ravenu. 

Vukovarsko-srijemski mljekari ne blokiraju prometnice

Mljekari Vukovarsko-srijemske županije nisu blokirali prometnice, ali daju potporu prosvjednicima koji se bore za bolju otkupnu cijenu mlijeka. Na cesti kod Đeletovaca 12-13 mljekara iz Berka, Đeletovaca, Negoslavaca, Svinjarevaca i Nijemaca traktorima su zauzeli jedna kolnički trak, ali nisu ometali promet već samo upozoravali na teško stanje u hrvatskom mljekarstvu.

- Još dogovaramo da li ćemo i sutra na isti način prosvjedovati, ali dijelimo sudbinu sasvim mljekarima jer uz sadašnju ili ponuđenu otkupnu cijenu ne možemo poslovati s dobitkom kako bi mogli vraćati kredite. Imam 300 krava muzara i podigao sam farmu kreditima koje valja vratiti - kaže Željko Mitrović iz Berka, a slično razmišlja i njegov suseljanin Vladimir Mitrović koji je 2007. godine napravio farmu gdje ima 130 krava muzara, ukupno 300 grla.

- I Željko i ja smo krenuli od ničega kada smo se vratili iz progonstva. Uzeli smo kredite svjesni velike kamate, ali to je bio jedini način jer je trebalo izgraditi objekt, dovesti struju, vodu, cestu, no, mi ne možemo u cijenu mlijeka "ugraditi" kamate niti ulaganja. Mislim da ni 2,60 ili 2,70 kuna po litri koliko nude, nije dovoljna i bez 3 kune ne može se normalno poslovati. Još je teže što su smanjili i poticaje pa te udare malo tko od mljekara može podnijeti. Ovo su cijene s kojima nema šanse da ostanemo živi - kaže Vladimir Mitrović dodajući kako će izdržati samo toliko koliko imaju pripremljene hrane za goveda. Zamjera svom otkupljivaču mlijeka, Dukatu, što je poslao dopis i istaknuo novu cijenu bez da su poslovne partnere, proizvođače mlijeka, išta pitali.

Napustili sastanak

Mljekari, predstavnici mljekarske prerađivačke industrije i predstavnici Ministarstva poljoprivrede sastali su se kako bi pokušali riješiti probleme i dogovoriti se. No sastanak je završio nakon 15 minuta nakon što su ga napustili mljekari revoltirani time što je rasprava o cijenama mlijeka stavljena kao zadnja točka na dnevnom redu.

Ogorčeni mljekari pokušat će tijekom dana doći do premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića kako bi im predali svoje zahtjeve od kojih ne odustaju.

Ministarstvo: Sastanak nije prekinut

Iz Ministarstva su poslali priopćenje u kojem demantiraju da je sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji  i preradi mlijeka. Oni tvrde kako je sa sastanka otišao 'dio nezadovoljnih i nelegitimnih predstavnika udruga'. U priopćenju stoji kako nisu željeli argumentirano razgovarati o problemima. 

- Sastanak je nastavljen predstavljanjem novih, vrlo povoljnih kreditnih linija HBOR-a, te nastavkom dijaloga o modalitetu dogovaranja cijene između proizvođačkih udruga i mljekara - stoji u priopćenju.

Prolijevale mlijeko u znak podrške muževima

Mlijeko nećemo prolijevati nego ga dijelimo! Ovako našim muževima, koji sad prosvjeduju u Zagrebu, pružamo potporu. Želimo da ljudi osjete razliku i uvjere se koliko je naše mlijeko kvalitetnije od onoga što se u trgovinama prodaje iz uvoza, rekla je u srijedu na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića Ružica Zorić iz Udruge proizvođača simentalskih goveda Osječko-baranjske županije. 

U suradnji s humanitarnom udrugom Rijeka ljubavi, proizvođači mlijeka iz desetak farmi s područja Đakovštine podijelili su 1500 litara najkvalitetnijeg mlijeka sa slavonskih farmi potrebitim sugrađanima. 

U isto vrijeme su seljaci, u znak potpore mljekarima, traktorima blokirali obilaznicu kod Čepina te jedan prometni trak đakovačke obilaznice. S cesta se neće povući, kažu, sve dok se ne ispoštuju zahtjevi mljekara - da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u 27 zemalja EU te da Vlada donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po litri mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 444
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1