Obavijesti

News

Komentari 99

Trump kročio u Sj. Koreju: 'Ja i Kim se volimo još od početka'

Trump  kročio u Sj. Koreju: 'Ja i Kim se volimo još od početka'
8

Ja i Kim smo se susreli, cijenimo se i volimo još od prvog dana i to je jako važno. Kad sam postao predsjednik SAD-a, između naših zemalja bio je sukob. Sad je to bolje, kaže Trump

VIDEO

Donald Trump postao je prvi američki predsjednik koji je ušao na tlo Sjeverne Koreje. U pograničnom selu Panmundžom sastao se sa sjevernokorejskim kolegom Kim Jong-unom. 

>>>>Posljednje informacije:

9.30 - Kim Joing-un istaknuo je da bi bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući

9.03 - Ovim sastankom pokazujemo da smo prošlost ostavili iza sebe, imamo novu sadašnjost i idemo dalje. Ja i Donald Trump imamo sjajan odnos i da nije tako, mi ne bi mogli organizirati ovaj sastanak danas, rekao je Kim Jong-un na što je Trump dodao da je današnji sastanak "vrlo povijesni".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

9.01 - Predsjednici su se povukli na razgovore.

8.53 - Prešao sam granicu između dviju Koreja, ušao sam u Sjevernu. To mi je velika čast, napravili smo veliki napredak i započeli jedno prijateljstvo. Ja i Kim smo se susreli, cijenimo se i volimo još od prvog dana i to je jako važno. Kad sam postao predsjednik SAD-a, između naših zemalja bio je sukob. Sad je to bolje, velika mi je čast, ovo je povijesni trenutak.

8.47 - Stigla je i potvrda: Donald Trump i Kim Jong-un susreli su se i rukovali. Navodi se i kako je sastanak više simboličan i riječ je tek o pozdravu te se ne trebaju očekivati duži razgovori. Prelaskom u pogranično selo Panmundžom, gdje se održao kratki sastanak, Trump je postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

8.46 - Neki južnokorejski mediji navode kako su se Trump, Kim i Moon već susreli u demilitariziranoj zoni. No, ističu kako nije sigurno što se sada tamo uopće događa.

8.35 - Trump i Kim trebali su se rukovati prije 10 minuta, ali Kim se još nije pojavio. Iz Pjongjanga je ranije priopćeno da je Kim prihvatio Trumpov prijedlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.

8.25 - Sastanak s Moonom organizirali smo prije nekoliko mjeseci, ali s Kimom smo sve dogovorili tek jučer. On će doći za četiri minute, kaže Trump.

8.23 - Trenutačno govor drži južnokorejski predsjednik koji je sastanak s Trumpom i Jong-unom nazvao povijesnim.

8.20 - Trumpova kći i savjetnica Ivanka Trump izrazila je također želju otići u Sjevernu Koreju bude li pozvana.

8.00 - Trump je stigao u demilitariziranu zonu i čeka Kima. U pratnji američkog predsjednika je njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in.

Treći sastanak ove godine

Sjevernokorejski predsjednik izgledao je opušteno i zadovoljno dok je razgovarao s Trumpom, rekavši da je poziv američkog predsjednika da se sastanu u DMZ-u "izraz njegove volje" da radi na novoj budućnosti.

Nakon što su se vratili na južnokorejsku stranu dočekao ih je predsjednik Moon Jae-in na kratki razgovor u troje, a potom su Trump i Kim sat vremena razgovarali iza zatvorenih vrata.

"To je bio dobar sastanak, obećali smo da ćemo razraditi detalje. Vidjet ćemo što će se desiti", kazao je Trump.

Prema njegovim riječima, dvije strane će oformiti timove kako bi pokrenuli obustavljene pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu. SAD traži potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje,  u zamjenu za okončanje sankcija. Južna Koreja i SAD zajedno također traže da se potpiše službeni mirovni sporazum između dvije zemlje kako bi se osigurao trajni mir na Korejskom poluotoku.

'Trump je izričito protiv Irana jer ga podržava izraelski lobi'
'Trump je izričito protiv Irana jer ga podržava izraelski lobi'

Američku skupinu za pregovore vodit će državni tajnik Mike Pompeo.

Američki predsjednik je pritom kazao da mu se ne žuri postići sporazum i da ima dosta vremena.

"Želimo to dobro napraviti", rekao je američki predsjednik.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova povijesnog summita u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiju u veljači. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući. Kim je uzvratio da bi mu bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang.

'Nema sankcija, američke firme smiju surađivati s Huaweijem'
'Nema sankcija, američke firme smiju surađivati s Huaweijem'

Analitičari se slažu da ovaj susret vjerojatno neće biti dovoljan za rješavanje osjetljivog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, ali je simbolički važan za dvije zemlje koje su još prije godinu i pol prijetile jedna drugoj uništenjem.

Trump predložio susret s Kim Jong-unom, on je zainteresiran
Trump predložio susret s Kim Jong-unom, on je zainteresiran

"Ovaj susret bi mogao ponovo pokrenuti pregovore", smatra David Kim, analitičar u Stimson Centru, naglasivši da će pregovori koji se pripremaju biti "ključni".

"Treba nam sadržaj, a ne predstava", kazao je Kim.

(abe)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag