Obavijesti

News

Komentari 342

Plenković: 'Od 1. ožujka otvorit ćemo terase kafića, dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru'

Plenković: 'Od 1. ožujka otvorit ćemo terase kafića, dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru'

Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni. Ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti, rekao je Plenković

VIDEO

Kao što smo vidjeli, naši su tjedni brojevi proteklih 10 tjedana padali za redom, smanjeni su gotovo 11 puta, ali sada bilježimo u odnosu na prošli četvrtak određeni porast na tjednoj razini. No, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja. Moramo zadržati veliki oprez, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dodavši kako se u EU nalazimo uz Dansku po najboljoj tjednoj incidenciji. 

Smanjen nam je broj novozaraženih, hospitaliziranih, pacijenata na respiratorima, preminulih, istaknuo je dodavši da to ukazuje da nam je epidemiološka situacija bolja. Stoga je najavio od 1. ožujka popuštanje mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i sport.

Otvaraju se terase i dopuštaju treninzi u zatvorenom prostoru

- Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljima na terasama i otvorenim prostorima. To je bitna novost i smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz epidemiološke mjere.  Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove - rekao je Plenković dodavši kako će o svim detaljima Stožer na sutrašnjoj konferenciji. 

Naglasio je kako će Vlada i dalje pratiti poduzetnike gospodarskim mjerama za očuvanje radnih mjesta u okvirima mogućeg.

- Apeliram na sve da budemo oprezni, da pratimo situaciju u drugim zemljama, imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali u ovom  trenutku mislim da je ovo ona mjera koja je primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu postrožiti mjere - naglasio je. 

Godinu dana pandemije

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako danas imamo 544 nova slučaja zaraze te upozorio kako nam posljednjih dana brojevi blago rastu. Govoreći o cjepivu, istaknuo je kako smo do sad zaprimili 251.070 doza te da je ukupno cijepljeno 135.756 ljudi - njih 77.245 jednom, a 58.511 s dvije doze. 

A danas je točno godinu od prvog slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj. Beroš je naglasio kako je Vlada pravovremeno reagirala u svim segmentima borbe protiv ove pandemije te zahvalio zdravstvenim djelatnicima, ali i građanima kojima su dali svoj obol i pridržavali se mjera. 

- Zahvaljujući pravovremenoj pripremi Vlade, zdravstveni sustav je novi virus dočekao spremno, anticipirajući i najlošije scenarije i promptno odgovorio na izazove. Organizirajući pravovremenu zaštitu, 
odgovornim ponašanjem građana i epidemiološkim mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu, a ranom reorganizacijom bolničkog sustava osigurali smo neometanu i kontinuiranu zdravstvenu skrb prioritetnim pacijentima, posebice onkološkim, kao i djeci, trudnicama, rodiljama, korisnicima domova za starije, i ostalim neodgodivim slučajevima - poručio je istaknuvši kako je u odnosu na godinu ranije, prošle godine zabilježen porast hospitalizacija zbog tumora, što ukazuje, dodao je, na posebnu skrb zdravstvenog sustava za te bolesnike.

- U godinu dana ukupno je hospitalizirano oko 28.000 Covid pacijenata. Oboljelo je i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. Epidemija je imala utjecaj i na mentalno zdravlje građana. I tu smo poduzeli mjere za očuvanje mentalnog zdravlja. Iako na trenutke znatno opterećen, zdravstveni sustav je ostao stabilan - istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, istaknuo je kako je prvi put svih 577 Stožera bilo aktivno u isto vrijeme. 

- U godinu dana smo donijeli 300 odluka, trenutno ih je na snazi 28, od čega 17 na nacionalnoj, 10 na županijskoj i jedna na lokalnoj razini.  Obavljeno je 167.735 inspekcijskih nadzora, dano 6540 usmenih upozorenja i izdano 198 prekršajnih naloga. U Robnim zalihama bilo je oko 41 milijun komada zaštitne opreme, najviše je pristiglo iz Kine, koja je dopremljena s 12 brodova i devet aviona. U ovom trenutku se u skladištu nalazi 15 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, odnosno 600 tona - rekao je i zahvalio svim građanima na strpljenju, kao i zdravstvenim djelatnicima, policiji, pripadnicama Civilne zaštite i svim službama na naporima u suzbijanju zaraze. 

'Nama je žao da smo nekima ograničili rad, ali to ne radimo jer je to neka naša volja'

I premijer se osvrnuo na godišnjicu epidemije izrazivši sućut obiteljima preminulih. 

- Mi smo poduzimali sve kako bismo zaštitili zdravlje, kako bismo osigurali mjere, kalibrirane sukladno zarazi i intenzitetu, pravovremeno smo osigurali svu zaštitnu opremu, ni u jednom trenutku je nije falilo zahvaljujući dobrim odnosima s Kinom, ali je krenula i proizvodnja u Hrvatskoj, što je dobro.  Vodili smo računa o gospodarstvu, mjere su bile vrlo izdašne, nikad nismo mislili da ćemo ovoliko novaca dati za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru, a pri tom smo isplatili i mirovine i plaće i osigurali financijsku stabilnost - poručio je poslavši poruku i onima kojima je bio zabranjen ili otežan rad. 

- Nama je žao da smo ograničili aktivnosti nekima, ali ne radimo to jer je to neka naša volja, to rade sve zemlje kako bi sačuvale zdravlje - rekao je. 

Osvrnuo se i na usporenu distribuciju cjepiva, koja će opet biti glavna tema današnje sjednice Europskog vijeća. 

- Vlada je na vrijeme rezervirala cjepiva i više nego je potrebno da procijepimo svu populaciju iznad 18 godina pa ćemo imati prigodu dati cjepiva i nekim drugim državama kako bi i njima pomogli - rekao je i zahvalio građanima na razumijevanju proteklih godinu dana. 

Aktivnosti nakon potresa

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved, izvijestio je kako su do sada su na potresom pogođenom području postavili 1518 kontejnera i mobilnih kućica, a za Petrinju i okolna područja osigurali 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica. 

- Prijavljeno je 406 objekata za uklanjanje - 373 na području Sisačko-moslavačke, 24 na području Karlovačke i devet na području Zagrebačke županije - rekao je naglasivši kako je procedura za predaju zahtjeva za obnovu maksimalno pojednostavljena. 

Do sada je, dodao je, predan 1161 zahtjev za obnovu. 

- Još uvijek su u vojarni u Petrinji 64 osobe. Pregledano je 33.946 objekata, od kojih je 4066 dobilo crvenu naljepnicu, 7368 žutu, a 22.517 zelenu - naveo je. 

Isplaćeno je i 94 milijuna kuna za jednokratne naknade pomoći temeljem 29.580 zahtjeva. 

- I dalje se prate urušne vrtače, kojih do sada ima 96 - rekao je. 

Naglasio je kako je voda na Banovini zdravstveno ispravna. 

Na državni račun prikupljen 101,518.809 kuna: 'Sva sredstva idu Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, isključivo za obnovu'

Vlada je donijela odluku i o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", a na koji je prikupljeno, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, 101,518.809 kuna. Premijer je najprije demantirao navode u medijima da 60 posto iznosa ide ministarstvima.

- U ime Vlade moram demantirati vijesti u medijskom prostoru, raspodjela ima sasvim drugačiji smjer od toga što je objavljeno. I želim zahvaliti svima koji su uplatili novac, ta sredstva će, naravno biti utrošena za obnovu na potresom pogođenom području - poručio je.  

Ministar Marić naglasio je kako se sva prikupljena sredstva dodjeljuju Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

- I koristit će se za obnovu, uklanjanje kuća i gradnju zamjenskim. Dakle, cijeli ovaj iznos se raspodjeljuje na Ured za obnovu, a svaka sljedeća uplata će se usmjeravati prvog radnog dana novog mjeseca također prema Uredu za obnovu. Transparentno izvještavamo javnost o svemu, tako će biti i dalje - rekao je Marić.

Da će kompletno uplaćen novac ići isključivo u obnovu, nakon Marića potvrdio je i premijer Plenković.

Veće trošarine na cigarete

Ministar financija predstavio je i Uredbu o novoj visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

- Povećava se visina trošarina na cigarete. Specifična trošarina u iznosu od 400 kuna na tisuću cigareta (u odnosu na dosadašnjih 370 kuna). Povećavaju se i trošarine na rezani duhan, grijani duhanski proizvode i e-cigarete - rekao je Marić.

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupni izračunati efekt trebao bi biti 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine. 

- Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune - rekao je.

 

POGLEDAJTE VIDEO Izjave ministara uoči sjednice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 342
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava