Obavijesti

News

Komentari 70

'Danas su popularne fasade s jeftinom i gorivom izolacijom'

'Danas su popularne fasade s jeftinom i gorivom izolacijom'
5

Fasade s EPS-om najizvođenije su i imaju jeftinu izolaciju od goriva materijala. U požaru se ponašaju porazno, dok kod onih u kojima se koristi negoriva izolacija, poput kamene vune, požar ošteti tek završni sloj...

VIDEO

Dva dana nakon strašnog požara u Londonu, postavlja se pitanje je li se tragedija mogla izbjeći. Sve više se nagađa kako je neispravni fasadni sustav izazvao nezaustavljivo širenje požara duž zgrade. Stanari londonskog nebodera, ali i stručnjaci, navodno su se više puta žalili vladinim institucijama na stanje zgrade i velike rizike od požara.

Grenfell toranj je sagrađen 1974., a obnovljen lani. U skladu s propisima morali su postojati nezapaljivi paneli i protupožarni sustav. Tvrtka Rydon, koja je obavila radove, objavila je da je sve izvedeno po pravilima, no vlasnik se jučer skrivao od medija.

A firefighter examines material in a tower block severely damaged by a serious fire, in north Kensington, West London

Vatrogasci i arhitekti se ne slažu s tim tumačenjem. Tvrde da je širenju požara pridonijela činjenica da je 24-katnica bila prekrivena lako gorivim materijalom, zbog čega se vatra uspjela brzo proširiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Materijal je navodno postavljen kako bi zgrada “izgledala bolje u usporedbi s luksuznim zgradama” te je bio pun šupljina.

Stručnjaci iz Zavoda za materijale s Građevinskog fakulteta u Zagrebu naveli su kako se u izvedbi fasadnih sustava često koriste zapaljivi materijali, a sve zbog bolje energetske učinkovitosti, smanjenja prodiranja vode i zraka te zbog estetike.

- Ne znam točno koji je materijal korišten na tom tornju, no vidjela sam da su postavljeni lagani izolacijski paneli koji se vješaju. Ako su u pitanju limeni paneli, vatra se jako brzo širi i objekt brzo gori - smatra Ivana Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta.

A police officer holds a riot shield over a firefighter at a tower block severely damaged by a serious fire, in north Kensington, West London

Prije dvije godine stručnjaci sa spomenutog fakulteta su u suradnji s Fire Safe Europa i Hrvatskom udrugom za zaštitu od požara javnom demonstracijom pokazali kako fasade mogu značajno utjecati na širenje požara.

- Danas popularne fasade s EPS-om najizvođenije su i imaju jeftinu izolaciju od goriva materijala.

U požaru se ponašaju porazno, dok kod onih u kojima se koristi negoriva izolacija, poput kamene vune, požar ošteti tek završni sloj - zaključili su. U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina na snazi nova zakonska regulativa za koju na Građevinskom fakultetu smatraju da je dobra, no kažu da postoji potreba za nekim poboljšanjima.

- Potrebno je ispitivanje cjeline u požaru, a ne samo ponašanje određenih materijala. Bitna je ugradnja alarma i zaštita korištenjem negorivih materijala. Mogu se koristiti i izolacijski materijali, ali moraju imati kategoriju prevencije širenja požara - zaključili su naši sugovornici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...