Obavijesti

News

Komentari 20

Danas sunčano i vruće, a onda stiže velika promjena vremena

Danas sunčano i  vruće, a onda stiže velika promjena vremena
6

Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 32, na Jadranu između 33 i 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak

VIDEO

U Dalmaciji i na istoku pretežno sunčano i vruće, u ostatku zemlje djelomice sunčano, a na zapadu već u prvom dijelu dana može pasti malo kiše. 

Popodne je poneki pljusak moguć u Istri i gorju. Prema kraju dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom zahvatit će najprije zapadne predjele unutrašnjosti, a u noći se proširiti i na veći dio zemlje. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu većinom sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 32, na Jadranu između 33 i 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak.

Evo što predviđa Vakula...

Osim vrućine, mnogima smeta i sparina, ne samo dnevna, nego i noćna, osobito u središtima velikih gradova, a i na Jadranu, gdje će noć s ponedjeljka na utorak ponegdje biti topla, čak i vruća, kao malo koja.  

Važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne, piše Zoran Vakula.

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti. U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak čak i za više od 10 °C.

Gdjegod čak i za oko 15 °C! Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu. 

U nastavku tjedna opet promjenljivije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše uglavnom u unutrašnjosti, te diljem Hrvatske ponovno toplije, pa će ponegdje biti i vruće, najprije u Dalmaciji, zatim i mjestimice u sjevernijim krajevima. No ta će vrućina, uz koju je u nekim krajevima moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, vrlo vjerojatno biti puno podnošljivija od ove potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga...

U utorak manje toplo

Krunoslav Mikec: U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti vruće, ali malo manje nego u ponedjeljak, s najvišom dnevnom temperaturom od 28 do 32 °C. Premda će biti dosta sunčana vremena tijekom dana treba računati i na porast naoblake, pri čemu ponegdje može biti i pljuska, poglavito krajem dana. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj biti još i vjetrovitije nego na istoku, uz mjestimice i jake udare sjeveroistočnjak, a i oblačnije. Mjestimična kiša moguća je već prijepodne, a osobito će kasno poslijepodne i navečer biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i nevremena. Najviša temperatura bit će između 25 i 29 °C.

Dubrovnik: Obilna kiša poplavila Stradun

Podjednako manje toplo nego u ponedjeljak bit će i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu danju još biti uglavnom vruće, ponegdje uz neugodno toplu noć i jutro. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar u gorju, a na Jadranu će biti zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, mjestimice uz obalu i bure. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i kišom, ponegdje moguće već prijepodne, a posebno prema kraju dana, uz povećanu vjerojatnost za olujno nevrijeme.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego u ponedjeljak. Samo ponegdje na sjeveru Dalmacije postojat će vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni te sjeverozapadni, a prolazno će mjestimice biti i bure. Zadržat će se vruće pa i vrlo vruće.

Na sunčanome jugu Hrvatske najviša će dnevna temperatura biti između 33 i 38 °C. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome sjeverozapadni, a more će biti mirno i malo valovito more.

Split: Ljetni pljusak u gradu



Sredinom tjedna osjetno svježije, uz buru, u srijedu još ponegdje i kišu pa opet...

U srijedu na kopnu osjetno svježije, u prvome dijelu dana s oblacima, često kišom, mjestimice i grmljavinom. Poslijepodne razvedravanje, no još mjestimice uz poneki pljusak. Ponegdje će puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. 

Od četvrtka sunčanije, uz mogućnost za jutarnju maglu, a dnevna temperatura zraka malo će porasti.



Na Jadranu će također u srijedu vrućina popustiti, uz buru, ponegdje jaku, s olujnim udarima, koja će tijekom četvrtka oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Pritom u srijedu na kišu i grmljavinu treba računati na sjevernom dijelu, no poneki neverin moguće je i u Dalmaciji. Od četvrtka i na moru uglavnom sunčano.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Pokretanje videa...

02:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a