News

Komentari 122

Danima kupuje dionice: Srpski kralj papira želi preuzeti Kraš?

Danima kupuje dionice: Srpski kralj papira želi preuzeti Kraš?

Po zakonu o tržištu kapitala kupac je dužan u roku od tri dana objaviti da posjeduje više od pet posto udjela u najvećoj konditorskoj industriji, a tada otkriti i svoj identitet

Netko tko se krije iza skrbničkog računa Raiffeisen banke već danima kupuje dionice Kraša i diže im cijenu. U jednom trenutku u ponedjeljak dionica kojom se još prije deset dana trgovalo po cijeni od 380 kuna skočila je na 890 kuna, piše Večernji list

Tajni investitor na kupnju dionica do sada je u nekoliko dana akcije uložio više od 60 milijuna kuna, a od 6. rujna do ponedjeljka na dionicama Kraša ostvaren je promet od 75 milijuna kuna.

Kako doznaje Jutarnji.hr, taj tajni investitor navodno je Nebojša Šaranović. Riječ je o jednom od najpoznatijih srpskih poduzetnika u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, u regiji najpoznatija po Jaffa keksima.

Nekoliko izvora Jutarnjem je neslužbeno potvrdilo da je Šaranović "treći igrač" koji je od 5. rujna započeo s agresivnom kupnjom dionica Kraša. Ipak, teško je dokučiti njegov ekonomski rezon ako se zna da su do sada iz Mesne industrije braće Pivac i Kraš-Esopa dolazile poruke kako neće prodavati svojih zajedničkih 51 posto dionica s pravom glasa. 

Pokušali su dobiti potvrdu ove informacije i u predstavništvu Kappa Star Limiteda u Beogradu, ali novinarima je rečeno kako je Šaranović na službenom putu.  

Budući da Kappa Star u svom portfelju ima i kompanije Avala ada, Umka, Papir Servis, te Geomašinu, koje se bave proizvodnjom wc papira, salveta, maramica ili, pak, novinskog papira (koje godišnje uprihode oko 200 milijuna eura), ne čudi da Šaranovića na srpskom tržištu zovu “kraljem papira”. 

No, kupnjom Baninija 2017., čiji su keksi također popularni u Hrvatskoj, Šaranović je jasno dao do znanja da svoje poslovanje širi i na konditorsku industriju.

Po zakonu o tržištu kapitala kupac je dužan u roku od tri dana objaviti da posjeduje više od pet posto udjela u najvećoj konditorskoj industriji, a tada otkriti i svoj identitet. Tako bi do petka mogla biti otkrivena misterija o tome tko i zašto kupuje dionice.

Inače, kompanija je u rukama Mesne industrije braće Pivac, koja posjeduje 30,7 posto kompanije, te radnika i malih dioničara udruženih u Kraš ESOP d.o.o. koji imaju 18,45 posto tvrtke

Kako i Kraš ima paket od pet posto trezorskih dionica bez prava glasa, dva najveća dioničara imaju više od pedeset posto dionica s pravom glasa i time kontroliraju tvrtku.

Najčitaniji članci