Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Davali su trudnicama Viagru: Preminulo je 11 novorođenčadi

Nizozemsko ispitivanje, koje su sustavno provodili od 2015. godine, istraživalo je učinak Viagre na dovod krvi kroz posteljice trudnica čiji su plodovi nedovoljno razvijeni

Dreamstime
Foto: Dreamstime
23 komentara

Studija o smanjenju fetalnog distresa korištenjem Viagre koju provode u australskoj državi Queensland privremeno je pauzirana nakon što je u Nizozemskoj od 2015. godine umrlo 11 beba majki koje su uzimale isti lijek, piše The Guardian

Voditelj i profesor na Istraživačkom institutu Mater Sailesh Kumar rekao je kako žene u Australiji koje su pristale na ispitivanje učinaka lijeka dobivaju puno manju dozu Sildenafila, lijeka koji se prodaje pod imenom Viagra i širi krvne žile u zdjelici. 

Istaknuo je i kako je njihovo ispitivanje u Queenslandu rađeno u puno kraćem roku nego ono u Nizozemskoj te je imalo posve drugačiji cilj no pauzirali su ga iz predostrožnosti i kako bi se konzultirali s kolegama u Europi. 

- Sildenafil dajemo trudnicama u visokim stupnjevima trudnoće i čija su se djeca očekivano razvijala. Riječ je o ženama u 37 i više tjedana trudnoće, a cilj nam je ispitati smanjuje li uzimanje Sildenafila mogućnost komplikacija kod djece pri porodu zbog širenja krvnih žila, odnosno većeg dovoda krvi u posteljicu - objasnio je Kumar. 

Nizozemsko ispitivanje, koje su sustavno provodili od 2015. godine, istraživalo je učinak Viagre na dovod krvi kroz posteljice trudnica čiji su plodovi nedovoljno razvijeni. U tri godine umrlo je 11 beba majki koje su uzimale Viagru. 

U australskom istraživanju do sad je sudjelovalo oko 240 majki i nije bilo negativnih ishoda, a hoće li nastaviti s istraživanjem na Institutu Mater odlučit će u sljedeća dva tjedna. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message