Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
270 komentara

David protiv Golijata: Dan kad je mali crveni fićo postao heroj

Na današnji dan prije 25 godina dogodio se u Osijeku jedan od najupečatljivijih događaja iz Domovinskog rata. JNA je demonstrirala silu na ulicama Osijeka. Crvenog fiću pregazio je tenk

YouTube
Foto: YouTube
270 komentara

Te vrele lipanjske večeri Branko Breškić točio je gorivo u svog crvenog fiću na benzinskoj crpki.

Kad je ugledao demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada, bez razmišljanja je krenuo s benzinske za kolonom tenkova. 

Po tvrdnjama očevidaca neustrašivi 31-godišnji Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. No to ih nije zaustavilo.

Tenk je naišao na prepreku i smrskao je.. Snimka "drobljenja" fiće obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ubrzo je ušao u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

Branko je uskoro postao hrvatski branitelj, preživio rat i umro 2001. u 41. godini života. Zanimljivo je  da su se Branko Breškić i vozač tenka koji je pregazio fiću Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, a susreli su se upravo na mjestu gdje je tenk zdrobio taj maleni automobil. Naime, tenkist Josip Ilić bio je Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje te je u Osijeku služio vojni rok, a gaženjem Fiće samo je izvršavao naredbu.  Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se “Po gasu!”. Ilić je poslije pobjegao iz JNA. Branko i tenkist Ilić su se i sprijateljili, ali ni on nije dugo poživio. Umro je 2010. godine, u 38. godini.

"Crveni fićo“ je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. Fićo gazi tenka! ili Crveni fićo umjetnička je instalacija u Osijeku. Simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 U sklopu obilježavanja dana osječkih branitelja službeno je otkrivena kao trajni podsjetnik na velikosrpsku agresiju na Osijek kao i na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata

Tragedije u obitelji Breškić

Branko je nekoliko puta ranjen u ratu, a nakon što je preživio mnoge fronte, nastradao je 2001. godine u prometnoj nesreći. Potom mu je supruga Vera 2007. godine umrla od karcinoma. Iza sebe su ostavili troje djece, kćer Željku i dva sina, Branimira i mlađeg Krešimira koji je prije tri godine poginuo. Auto u kojem je bio s prijateljima sletio je s ceste, udario u stup, a Krešimir je na mjestu ostao mrtav.

Marko Mrkonjić | Autor: Marko Mrkonjić Foto: Marko Mrkonjić

Brankova kći Željka Breškić (na slici) jako je ponosna na svog oca

Zbog fiće je "Irac" došao braniti Hrvatsku 

Kad je Thomas "Irac" Crowley na televiziji vidio snimku kako tenk JNA  gazi crvenog fiću odmah je spakirao stvari i došao u Hrvatsku, zemlju u kojoj je te 1991. započelo krvoproliće. Tu je proveo cijeli rat, borio se na svim bojištima, ratnike obučavao taktici i mnogim ratnim vještinama. Hrvatsku je jako zavolio, poginuo je  10. lipnja 1995. godine te je pokopan u Splitu.

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message