Obavijesti

News

Komentari 173

Davor Božinović o dočeku Nove godine: Radno vrijeme je do ponoći, možda moguće izmjene

Davor Božinović o dočeku Nove godine: Radno vrijeme je do ponoći, možda moguće izmjene

"Znate i sami kakva su pravila igre - ako se nastavi ovaj trend smanjenja zaraza, uz neke preporuke ne vidim razloga zašto se tu noć i za tu prigodu ne bi nešto omogućilo", dodao je

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je na pitanje o radnom vremenu hotela i ugostiteljstva u novogodišnjoj noći rekao da je na snazi odluka o radnom vremenu do ponoći, no nije posve zatvorio mogućnost izmjene te odluke.

"Odluke koje su na snazi odnose se na radno vrijeme do ponoći, ali danas smo ipak tek na 10. prosincu i u tome i dani igraju ulogu. O svemu se razmišlja u stožeru i nećemo čekati pet do 12, ali u ovom trenutku ne bih htio ništa reći da se sutra to ne iščita kao neka odluka ili stajalište", kazao je Božinović u izjavi nakon sjednice Vlade.

Božinović: Za blagdane nećemo uvoditi nove korona mjere...
Božinović: Za blagdane nećemo uvoditi nove korona mjere...

"Znate i sami kakva su pravila igre - ako se nastavi ovaj trend smanjenja zaraza, uz neke preporuke ne vidim razloga zašto se tu noć i za tu prigodu ne bi nešto omogućilo", dodao je.

Pritom je dodao da stožer ne može predvidjeti koliko će se širiti varijanta omikron, koja se inače brzo širi.

"Puno je nepoznanica, svi razmišljaju i prate što se događa u Južnoj Africi (...) i čiji stručnjaci analiziraju omikron, a o tim rezultatima ovisimo svi, od vlada do proizvođača cjepiva", poručio je Božinović.

Božinović: Hrvatska već radi i na reformi Schengena

Hrvatska ne samo da je ispunila sve uvjete za pristup šengenskoj zoni nego je vrlo aktivna i u njegovoj reformi, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Mi ne samo da smo ispunili uvjete kad su u pitanju kriteriji za šengenski prostor, mi smo istovremeno dio onih država članica EU-a koje su vrlo aktivne po pitanju reforme Schengena", kazao je Božinović novinarima, dodavši da su to prepoznale sve države članice. 

Sve države članice EU-a jednoglasno su potvrdile u četvrtak da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za šengensko područje, što otvara put za donošenje odluka o ukidanju graničnih kontrola sa šengenskim zemljama.

Hrvatska spremnost da preuzme kontrolu najduže kopnene granice EU-a uopće nije upitna, rekao je ministar. Ono što je Hrvatska prošla u evaluacijama za Schengen nije prošla niti jedna članica dosad, naglasio je. 

Europska unija: Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen
Europska unija: Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen

"Hrvatska je već spremna implementirati sve ono što je danas vezano za primjenu Schengena, ali ćemo biti spremni i za sve nove informatičke i druge sustave razmjene sigurnosnih podataka koji će uslijediti nakon što se završi paket šengenskih reformi."

Naglasio je i da je hrvatska policija je pokazala itekakvu sućutnost prema migrantima koji su u nevolji i da ne broji koliko je života spasila.

"Za policajca najnormalnije da spašava ljudske živote, ali ako treba brojat ćemo", kazao je. 

Sinoć je iz nabujale rijeke Dragonje spašeno četvero migranata, majka i troje djece. Četvrto dijete je nestalo iz za njim se traga. 

Hrvatska policija izložena je, međutim, čestim kritikama nevladinih organizacija, ali odnedavno i resornog odbora Vijeća Europe za zlostavljanje migranata. Hrvatske vlasti to uporno negiraju. 

"Naravno, mi bismo voljeli da cijeli taj proces, zato i govorimo o reformi Schengena, bude uređen u skladu sa svim propisima tako da se ne moramo nositi s izazovom ilegalnih migracija jer to nije dobro ni za koga", kazao je Božinović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je