Obavijesti

News

Komentari 39

Debeljak je smanjio plaće onim škveranima koji čekaju otkaz

Debeljak je smanjio plaće onim škveranima koji čekaju otkaz
1

Radnike Brodosplita, odnedavno u vlasništvu Tomislava Debeljaka, sve više zabrinjava opstanak tvrtke, a sindikati najavljuju akcije zbog vlasnikove samovolje

VIDEO

Radnike Brodosplita, odnedavno u vlasništvu samoborskog DIV-a Tomislava Debeljaka, sve više zabrinjava opstanak tvrtke, a sindikati najavljuju akcije zbog vlasnikove samovolje i nedostatka novih ugovorenih gradnji brodova. Osim toga, odlukom Uprave škverani, koji su svi u otkaznom roku, dobili su smanjene plaće za lipanj, neki i do 30 posto. 

- Plaće su koliko smo upoznati smanjene od 500 do 2000 kuna, a za radnike u periodu otkaza to je nedopustivo. Debeljak ni sa kime ne komunicira od sindikata, nije se za tu odluku usuglasio niti s Radničkim vijećem. Njemu očito nije jasno da ljude dovodio na rub egzistencije svojim eksperimentima. Još ćemo malo pričekati da vidimo kuda sve ovo ide, a onda krećemo s radikalnim sindikalnim akcijama kakve još nikad nisu bile. Nitko ne razumije što on radi, nešto se radi na dva broda, gradi se most  kod Osijeka, on najavljuje neke vjetroelektrane, a nema novih ugovora za gradnju brodova. Pitanje je kako je Vlada Debeljaku uopće dozvolila da preuzme Škver kad ima niz kaznenih prijava - rekao je Pave Matošić, dopredsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Rukovodstvo: Manje plaće su dobili oni koji su kući na čekanju

Iz Brodosplita su poručili da radnicima na čekanju jest smanjena plaća, ali još je uvijek veća nego što je određeno kolektivnim ugovorom kad su u takvom statusu. Što se tiče poreza na otpremnine za radnike koji će se vratiti na posao, još čekaju naputke Porezne uprave. Podsjetimo, Debeljak se obvezao ponovo zaposliti 2.000 od 2.500 nekadašnjih radnika.

- Ako Porezna uprava definira da se ne radi o otpremnini već o dohotku radnika, trebat će se platiti regularni porezi i doprinosi. U tom slučaju to ne bi poslodavac dodatno uplatio, već bi išlo iz svote koje dobivaju radnici. No, u slučaju brodogradilišta Kraljevica država je isplatila radnicima otpremninu, a dio njih je vraćen u Kraljevicu u stečaju dakle, formalno drugu tvrtku, bez da im je morao biti obračunat porez na tu otpremninu, dakle otpremnina nije tretirana kao dohodak. U slučaju Brodosplita radnici će biti vraćeni također, u najvećem dijelu, u druge tvrtke, doduše vlasnički povezane s Brodosplitom – poručili su iz Brodosplita. 

- Ministarstvu financija je sporan taj Debeljakov model zbrinjavanja radnika koji će biti vraćeni na posao. Nije im jasna pravna formulacija, daje li DIV tim radnicima otpremninu ili dohodak, koji se kao takav mora oporezovati - zabrinuti su u Sindikatu.

Zaposlili jeftine kooperante

U Brodosplitu odnedavno rade i brusači iz tvrtke P.T.C. Krka iz DIV grupe dok su Škverani na čekanju. Iz Uprave poručuju da se radi o jeftinim kooperantima i kvalitetnim kadrovima kakvih nedostaje brodogradilištu. Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca koji, također, djeluje u Brodosplitu smatra da je to stvar Uprave, sve dok se ne ugrožavaju prava Škverana.

Debeljak se obvezao zaposliti 2000 škverana, a tko će biti 2001. radnik njegova je stvar. Što se tiče poreza na otpremnine, to ne smije pasti na leđa radnika. Nije nas briga hoće li to platiti DIV ili država. Ako je Debeljaku stalo da ga vole u Splitu, neka nađe nove poslove Škveru i uspjet će - poručio je Dragičević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava