Obavijesti

News

Komentari 721

Pregovori mljekara napreduju: Ponudili su im 33 eurocenta

Prerađivači su mljekarima ponudili novi model otkupne cijene mlijeka koji su nazvali EU-5 po kojem bi cijena iznosila 0,33 eura, odnosno 2,44 kuna po litri mlijeka

VIDEO

Kako neslužbeno doznaje HRT, dio mljekara prihvatit će dogovor o cijeni od 0,33 eura. Ipak, Hrvatski savez udruga proizvođača ponudu neće prihvatiti, što je za HTV potvrdio i njihov predsjednik Igor Rešetar.

Mljekari su u četvrtak u 14 sati nastavili pregovore oko cijene mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede. Nakon nešto više od tri sata razgovora, predstavnici mljekara su okupljenim novinarima rekli kako su blizu dogovora. 

Oko 17.30 sati napravili su pauzu kako bi razmislili o ponudi prerađivača. Naime, oni su ponudili novi model otkupne cijene mlijeka nazvan EU-5 po kojem bi cijena iznosila 0,33 eura odnosno 2,44 kuna po litri mlijeka. Nakon 45 minuta pregovarači su se vratili za stol.

Deblokirali Slavonsku aveniju

Slavonsku aveniju koju su u srijedu blokirali mljekari koji su prosvjedovali ispred Dukata su tijekom noći na četvrtak deblokirali te su je ponovno otvorili za promet. Policija je maknula sa strane traktore koji su blokirali promet te je s jedne i druge strane traktora stavila ogradu. U policiji su objasnili kako je to uobičajeni postupak. Mljekari su pak komentirali kako su 'ograđeni kao da su u svinjcu'. 

Još u srijedu navečer je predstavnik mljekara Branko Zorić rekao svojim kolegama da ne pružaju otpor.

Sastanak Savjeta za praćenje stanja u preradi i proizvodnji mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede koji je počeo u srijedu u 11 sati završio je nešto prije 22 sata, no dogovora zasad nema. Sastanak će se nastaviti danas, a odgođen je za 14 sati jer je ministar u Saboru. Mljekari su tražili da ih prime i klubovi zastupnika, na što je pristala Jadranka Kosor, koja će ih primit u 13.30 sati. Vilim Ribić i Krešimir Sever dali su podršku mljekarima, a Ribić je rekao kako ne vjeruje da će Vlada odustati od svojih namjera jer su zahtjevi mljekara teški.

Mljekare koje su priveli u srijedu navečer su u četvrtak ujutro pustili, a jednog su zadržali na triježnjenju, jer je imao 1,91 promila alkohola u krvi. Mljekari su demantirali da je jedan od njih bio pijan.

 - Evo, pogledajte nalaze, sve smo ih donijeli, svi smo imali 0 promila. Taj koji je bio pijan nije naš, došao je kod nas sinoć, bio je očito pijan i njega su odveli zajedno s nama. Žele nas prikazati kao pijance, ali mi to nismo. Ovdje smo da se borimo za svoja prava - rekli su prosvjednici. 

Policija je podnijela optužne prijedloge prekršajnom sucu. Mljekari su se vratili na Slavonsku aveniju, gdje je taksijima došlo njih 29. Među njima je i Igor Rešetar, predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka. Prosvjednici su komentirali izjavu bivšeg ministra Petra Čobankovića, koji je rekao da bi se situacija trebala riješiti za dva tjedna. Oni smatraju da se nešto htjelo riješiti, već bi se riješilo.

- Mi se kući ne možemo vratiti ako dogovor propadne. Kao da smo građani drugog reda. Izgleda da i jesmo, jer nas nitko od odgovornih nije ni pogledao, a kamo li posjetio na prosvjedu - rekao je jedan od prosvjednika. Komentirali su izjave Tomislava Pokrovca, predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka. On je najavio prosvjed podrške u Vukovarsko-srijemskoj županiji i izjavio je da su ovo politički obojeni prosvjedi, jer su usmjereni protiv Ministarstva. 

- Pokrovac je imao i vremena i prilike da nas dođe podržati. Nama njegova podrška sada ne treba. Neka nas ostavi na miru. Ovo nije politički skup, niti je usmjeren protiv ikoga. Došli smo tražiti svoja prava koja su nam bila zagarantirana ugovorom - rekao je Božo Tolušić iz Đakova. 

- Jadna je ta vlast koja hapsi hrvatske seljake i radnike. Oni pričaju da će se moći prosvjedovati na Markovom trgu, a ne daju ni da se prosvjeduje po selima - rekao je Branko Zorić, predstavnik mljekara. Rešetar je demantirao da je ovo politički prosvjed te je opet naglasio da su mljekari tu zbog mlijeka  i zbog svoje egzistencije.

- Vlada je ovime pokazala na koji način misli raditi i koga će braniti, narod ili strane korporacije - rekao je Rešetar. Dodao je kako su danas trebali ići na sastanak u Ministarstvo u 14 sati, ali su rekli kako neće doći. Ipak, kazali su kasnije kako će doći samo iznijeti svoje stavove.

 Ranko Ostojić: Nisu nas slušali!

Ministar MUP-a Ranko Ostojić je u Saboru novinarima potvrdio kako je policija prošle noći privela 29 prosvjednika. Njih troje su priveli uz prisilu.

- Svi su pušteni uz prekršajne prijave - rekao je Ostojić te pojasnio zašto je policija reagirala.

- Dogovor je bio da će deblokirati prometnice. Morali smo ukloniti traktore, koji ometaju normalan život građanima - rekao je ministar, a na pitanje jesu li se privođenja mogla izbjeći dodao je:

- Nisu slušali!

"Bit ćemo pravedni, ali gradovi i regije se ne smiju blokirati"

Premijer Zoran Milanović na početku vladine sjednice osvrnuo se na blokadu mljekara i poručio da blokade prometnica neće tolerirati.

- U prosvjedu mljekara ne vidim ništa manipulativno i protudržavno. Da li se netko time želi okoristiti, to je druga stvar. Mljekari su nakon nekoliko godina dobivanja poticaja bez promišljanja dovedeni na rub. Bit ćemo pravedni i proračunati prema svim proizvođačima, ali gradovi i regije se ne smiju blokirati. Mora biti rada, posla i molim predstavnike mljekara da ove blokade budu iznimka. Jer ima puno ljudi koji nemaju traktore, već samo cipele, a njima ne mogu blokirati cestu, a imaju itekako razloga za to - rekao je Milanović. Želi vjerovati da je policija sinoć intervenirala na civiliziran način.

- Zamolio sam ministra unutarnjih poslova da se pojavi u Saboru i objasni što se to noćas zbilo. Međutim, novca za cijenu koju traže trenutno nema, a bez investicija neće biti novca ni za što, pa ni za poticaje - zaključio je Milanović.

Blokirali bjelovarsku obilaznicu

Cesta D-28 Bjelovar - Vrbovec je u četvrtak oko 9.05 sati bila djelomično otvorena, a prometuje se pod kontrolom policije naizmjenično jednom stranom ceste. Cesta D-2 kraj mjesta Virje zatvorena je oko 9.35 sati zbog prosvjeda. Na tom se području promet preusmjerava preko Novigrada Podravskog.

Blokirana je i sjeverna obilaznica Bjelovara, a promet se preusmjerava kroz središte grada. Na ostalih nekoliko punktova i ispred Sirele se promet odvija naizmjenično jednom stranom ceste. Djelomično je otvorena i cesta D-2 Koprivnica - Đurđevac.

Pozvali ministra MUP-a da odstupi sa svog mjesta

Seljaci u prosvjedu u Osječko-baranjskoj županiji, koji već drugi dan drže blokiranu obilaznicu od Đakova prema Čepinu i Osijeku u znak podrške kolegama mljekarima koji prosvjeduju u Zagrebu, revoltirani su uhićenjem njihovih članova. 

- Ovo što je bilo u Zagrebu izazvalo je kod nas šok i nevjericu. Nakon što su nam javili, mislili smo da se šale. Policija je čekala da se kamere i novinari maknu s punkta, razvukla je traku i onda su brzo i ekspresno trpali u kombije sve one koji su bili unutar trake. Htjeli su micati traktore labudicama, ali obzirom da neki traktori koštaju i milijun kuna, vidjeli da to ipak ne mogu nego su ih maknuli na sporedne ceste - rekao je Stanko Zdravčević ispred Zajednice seljaka Slavonije i Baranje. Dodao je kako ne mogu vjerovati u sve što je bilo, a istaknuo je i kako bi bilo da gospodin Ranko Ostojić odstupi sa svog ministarskog mjesta".

- Bilo bi žalosno i tužno da je nalog za to hapšenje dao premijer koji je veliki demokrata i veliki Europljanin. Represivni aparat, pendrek-država nama ne treba - kažu seljaci koji su sada još revoltiraniji i spremniji na žešće prosvjede. Otvorena su još tri nova blokadna punkta te su zatvorene neke ceste u Baranji i pojedine u Vukovarsko srijemskoj županiji. Obilaznicu kod Čepina seljaci su blokirali s tridesetak traktora. Prilaze blokadi kontrolira policija koja ne dopušta promet tim dijelom obilaznice. 

Na tom području je u srijedu navečer bila i prometna nesreća u kojoj je umalo stradao jedan od prosvjednika. Krenuo je autom na punkt, a zbog neprilagođene brzine se zabio u jedan traktor. Smrskao je automobil, ali se srećom nije ozlijedio. U pomoć su mu priskočili prosvjednici, a kasnije ga je odvela Hitna pomoć.

Jakovina: Imaju jako tvrda stajališta

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u srijedu navečer za HRT rekao kako dio proizvođača koji su napustili sastanak i vratili se nakon blokade Slavonske avenije imaju ''jako tvrda stajališta''. Uvjeren je da se može doći do kvalitetnijeg modela cijene otkupa mlijeka. Naglasio je da injekcija iz proračuna mljekarima neće biti jer ih na to obvezuju dogovorena stajališta s Europskom unijom. 

Otkupljivači mljekarima nude otkupnu cijenu od 2,41 kune. Prosječna cijena litre mlijeka u 2011. godini bila je 2,53 kune, a veći dio proizvođača traži 5 posto veću cijenu.

Mljekari, podsjetimo, već nekoliko dana prosvjeduju na cestama diljem zemlje. Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 721
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca