Obavijesti

News

Komentari 32

Denisa vještačili na cesti: "Bio sam jadan, bijedan i ponižen"

Denisa vještačili na cesti: "Bio sam jadan, bijedan i ponižen"
6

Radimo na boljoj pristupačnosti, rekli su u Zavodu. Majka Denisa Mihokovića (18) misli da takvo poniženje nitko ne smije prolaziti

VIDEO

Osim što sam se smrznuo, osjećao sam se jadno, bijedno i tužno, rekao nam je Denis Mihoković (18), kojeg su liječnica i socijalna radnica Zavoda za vještačenje u zagrebačkoj Mihanovićevoj ulici vještačili na cesti.  

POGLEDAJTE VIDEO

Denis je s roditeljima u četvrtak u 17.30 sati stigao na zakazani termin za vještačenje. Iako u zgradi postoji rampa, on nije mogao ući u zgradu s invalidskim kolicima jer je nitko nije mogao spustiti. Ključ je imao portir, ali unatoč molbi roditelja da pokrene rampu, odgovorio im je, kažu, da se ne smije pomaknuti s mjesta ni nikome drugome predati ključ. Iako su se doktorica i socijalna radnice ispričavale, ogorčena majka Nadica Bjelčić upozorava da ovakvo poniženje nitko ne bi smio prolaziti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Sina u kolicima vještačili su na cesti, nisu nas pustili u zgradu'
'Sina u kolicima vještačili su na cesti, nisu nas pustili  u zgradu'

- Sustav je napravio sve da se prebrode prepreke za invalide u kolicima, no zapelo je na ključu - razočarana je Denisova majka. 
Sličan problem prošla je i Antonia Drljo, majka 12-godišnjeg dječaka, koji je također u kolicima. Posljednji put kad su bili na vještačenju u travnju 2017. njezin suprug nije imao drugog izbora nego uzeti sina u kolicima i nositi ga uz stepenice. O slučaju Denisa Mihokovića oglasili su se iz Zavoda. Ističu da “svakom vještačenju i onome koga vještače pristupaju na najvišoj razini stručnosti”. 

- Trenutačni prostorni uvjeti postavljaju izazove koje na različite načine nastojimo premostiti, a sve u cilju ubrzavanja postupka vještačenja i skraćivanja rokova čekanja. Neugodna situacija s Denisom Mihokovićem je izuzetak, jer Zavod na navedenoj lokaciji svakodnevno vještači osobe s invaliditetom nesmetano i bez ikakvih prepreka uz uporabu rampe/dizala - poručili su.  
Navode da istu rampu koristi i zaposlenik u zgradi, koji je također u kolicima. Ustrajat će, nastavljaju, da se ista ili slična situacija ne ponovi. U Zavodu kažu da s nadležnim ministarstvom pokušavaju naći adekvatniji prostor, koji će “kapacitetima i opremljenošću udovoljiti svim segmentima rada”.

- Namjera nam je u sljedećem razdoblju ostvariti sve uvjete koji će korisnicima naših usluga omogućiti potpunu pristupačnost. Izražavamo žaljenje zbog neugodnosti koju je imao Denis Mihoković te se najdublje ispričavamo - poručili su.
Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić kaže da u Hrvatskoj još ima mjesta gdje invalidima problem predstavlja dostupnost. 

Vještačili ga na cesti: 'Takva se situacija više neće ponoviti...'
Vještačili ga na cesti: 'Takva se situacija više neće ponoviti...'

- Mora postojati sustav koji će osigurati da se invalidima omogući pristup mjestima vještačenja. Bilo bi najbolje da sami mogu prići svim institucijama, jer sve ostalo su privremena rješenja koja imamo predugo - ustvrdila je Strenja Linić.

Loptanje institucija na štetu pacijenta
U Mihanovićevoj 3 smješteni su Zavod za vještačenje te, između ostalog, i Zavod za mirovinsko osiguranje, koji radi do 16 sati. Nakon toga, kažu, nemaju čovjeka koji zna rukovati rampom pa pozivaju Zavod za vještačenje da zaposle stručni kadar ili prestanu naručivati pacijente nakon radnog vremena. Denisovi roditelji istu rampu imaju u zgradi, a njome rukuju bez da su se za to dodatno kvalificirali.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a