Obavijesti

News

Komentari 0

Deseci ozlijeđenih u Istanbulu, škole zatvorene zbog potresa

Deseci ozlijeđenih u Istanbulu, škole zatvorene zbog potresa
1

Potres je bio na dubini od 12,6 kilometara, s epicentrom oko 70 kilometara zapadno od Istanbula u Mramornom moru, južno od grada Silivrija, priopćio je turski seizmološki institut

Trideset i četvero ljudi je ozlijeđeno, nekoliko desetaka je evakuirano, a 14 škola je zatvoreno u Istanbulu zbog skoro 200 podrhtavanja tla zabilježenih nakon snažnog potresa koji je u četvrtak pogodio grad na Bosporu, kazao je u petak potpredsjednik Fuat Oktay.

Potresu magnitude 5,8 koji je u četvrtak pogodio Istanbul natjerao je njegove stanovnike na bijeg iz zgrada, a dvije džamije su oštećene. U najvećem turskom gradu od 15 milijuna ljudi, koji leži na nestabilnom sjevernoanadolijskom rasjedu, njihale su se zgrade, a dio ureda i škola je privremeno evakuiran.

Magnitude 5.7: Potres zatresao Istanbul, tresle su se zgrade
Magnitude 5.7: Potres zatresao Istanbul, tresle su se zgrade

Potres je bio na dubini od 12,6 kilometara, s epicentrom oko 70 kilometara zapadno od Istanbula u Mramornom moru, južno od grada Silivrija, priopćio je turski seizmološki institut.

Prema najnovijim podacima, 10 od 34 ozlijeđenih i dalje će ostati na bolničkom liječenju, pojasnio je Otay i dodao da je nakon potresa zabilježeno 188 podrhtavanja tla, magnitude do 4,1.

Seizmolozi odavno upozoravaju na mogućnost da snažan potres pogodi Istanbul te da grad nije spreman za neku veću katastrofu. Vlasti su upozorile ljude da izbjegavaju kretanje u blizini slabih, loše napravljenih objekata.

Godine 1999. potres jakosti 7,6 stupnjeva pogodio je grad Izmir, 90 kilometara jugoistočno od Istanbula i usmrtio više od 17.000 ljudi.