Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Deset pripadnika snaga UN-a ubijeno u napadu džihadista

MINUSMA koja ima oko 12.500 vojnika i redarstvenika a raspoređena je 2013. kada su sjever Malija zauzeli džihadisti povezani s Al Kaidom, dosad je izgubila više od 160 pripadnika

FILE PHOTO: The United Nations logo is seen in the U.N. General Assembly hall at U.N. headquarters in New York
Foto: Lucas Jackson
3 komentara

U najkrvavijem džihadističkom napadu na UN-ove snage u Maliju u nedjelju poginulo je deset pripadnika 'plavih kaciga' iz Čada dok Pariz najavljuje nastavak operacija snaga G5 Sahel.

Deset pripadnika plavih kaciga iz Čada je ubijeno a najmanje 25 ih je ranjeno, priopćio je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres.

Plave kacige čadskog kontingenta stacionirane u Aguelhoku, na sjeveroistoku zemlje, 200 km od alžirske granice, u zoru su "odbile kompleksan napad osoba koje su došle u velikom broju vozila opremljenih oružjem", priopćila je UN-ova misija u Maliju (MINUSMA).

Premda su pretrpjele velike gubitke, plave kacige su uspjele "neutralizirati velik broj neprijatelja" i "poći u potragu za napadačima u bijegu".

MINUSMA koja ima oko 12.500 vojnika i redarstvenika a raspoređena je 2013. kada su sjever Malija zauzeli džihadisti povezani s Al Kaidom, dosad je izgubila više od 160 pripadnika, od kojih više od 100 u napadima, što je više od polovine UN-ovih vojnika ubijenih u svijetu u tom razdoblju.

Napad u nedjelju najgori je za UN u toj zemlji kojom i dalje haraju džihadisti unatoč višegodišnjoj međunarodnoj intervenciji. U napadu u listopadu 2014. poginulo je devet pripadnika nigerijskog kontingenta.

Antidžihadističke snage G5 Sahel čine Mauretanija, Mali, Niger, Burkina Faso i Čad.

U N'Djamenu dolazi premijer Benjamin Netanyahu, što je prvi posjet nekog izraelskog premijera toj afričkoj zemlji s muslimanskom većinom koja je jedna od glavnih sudionika borbe protiv džihadističkih organizacija Boko Harama i skupine Islamske države u sahelsko-saharskom pojasu i u zapadnoj Africi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message