Obavijesti

News

Komentari 60

'Desno-klerikalni lobi provodi nasilje protiv naših obitelji...'

'Desno-klerikalni lobi provodi nasilje protiv naših obitelji...'
1

Pozivajući se na riječi pravobraniteljice za djecu, iz Zagreb Pridea kažu da glavni kriteriji u ostvarivanju prava na udomiteljstvo trebaju biti sposobnost, motiviranost i posvećenost osoba...

VIDEO

Zagreb Pride priopćio je u utorak kako novi prijedlog Zakona o udomiteljstvu nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, koji životnim partnerima jamči jednaka prava kao bračnim i izvanbračnim drugovima, te upozorava da prihvaćanjem takvog zakona Hrvatska mogla biti izložena tužbama građana.

U Zagreb Prideu tvrde kako novi Zakon o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim partnerima, nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, po kojem životni partneri imaju jednake mogućnosti za ostvarenje svih prava te javnih i privatnih usluga kao i bračni i izvanbračni partneri i njihova djeca.

Batinić: HNS neće dati glas za ovakav Zakon o udomiteljstvu
Batinić: HNS neće dati glas za ovakav Zakon o udomiteljstvu

"Ako se prijedlog Zakona usvoji, Vlada će Republiku Hrvatsku izložiti tužbama vlastitih građanki i građana zbog povrede prava na jednako postupanje", navodi se u priopćenju.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju kako nije prvi put da Vlada stvara "institucionalne okolnosti za diskriminaciju istospolnih parova" jer je od 2016. godine izglasan niz posebnih zakonskih propisa koji nisu u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu i drugim propisima koji nalažu jednako tretiranje životnih i bračnih drugova.

“Ovaj prijedlog Zakona smatramo još jednim pokušajem diskriminacije i nasilja protiv naših obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi i koji nećemo dopustiti”, poručuju iz Zagreb Pridea i podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) 2016. godine Hrvatsku proglasio krivom za diskriminaciju istospolnih parova.

Plenki: Zakon o udomiteljstvu je dobar i mi iza njega stojimo
Plenki: Zakon o udomiteljstvu je dobar i mi iza njega stojimo

Zbog presude ESLJP-a mijenjao se Zakon o strancima koji je omogućavao spajanje obitelji isključivo bračnim i izvanbračnim raznospolnim parovima, a Hrvatska je tužiteljici iz proračuna isplatila odštetu.

Pozivajući se na riječi pravobraniteljice za djecu, iz Zagreb Pridea kažu da glavni kriteriji u ostvarivanju prava na udomiteljstvo trebaju biti sposobnost, motiviranost i posvećenost osoba da na adekvatan način brinu i skrbe za djecu, a ne njihova spolna orijentacija ili rodni identitet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca