Obavijesti

News

Komentari 223

Detalji o Lex Agrokoru koje Vlada nije objasnila javnosti

AGROKOR ĆE SE MORATI RASPRODATI? Svi krediti koji su trebali biti otplaćivani godinama će odmah sjesti na leđa tvrtke čim Vlada u ponedjeljak imenuje povjerenika

VIDEO

Dok se čeka ime Vladina povjerenika koji bi u ponedjeljak trebao preuzeti upravljanje Agrokorom, na vidjelo izlazi sve više pravnih detalja iz zakona koji se kolokvijalno naziva lex Agrokor. On je zamišljen da omogući više od godinu dana mirovanja u kojem se vjerovnici moraju dogovoriti što će dalje s tvrtkom. No, neke stvari u Vladi koja ga je donijela i nisu objasnili javnosti. 

Primjerice, sav dug koji u Agrokoru iznosi 45 milijardi kuna, dospijeva isti dan kada Vlada imenuje povjerenika. Krediti i obveznice su inače stizali na naplatu tijekom sljedeće tri godine, a trebalo je plaćati samo kamatu. I njih je tvrtka s teškoćama vraćala. Primjerice, krediti ruskih banaka su dospijevali za tri godine, obveznice sljedeće i 2019. godine, zajam od 538  milijuna eura za kupovinu Mercatora  u proljeće 2018. godine...

 - Nedospjele tražbine dospijevaju otvaranjem postupka izvanredne uprave  - piše jasno u zakonu.

Pravnici su objasnili da je to i logično i da je odredba preuzeta iz stečajnog zakona. Ali dok bi u slučaju stečaja, Ivica Todorić izgubio vlasništvo nad tvrtkom, po novom zakonu ga ne gubi. 

Upravo zbog dospijeća svog duga je agencija Standard and Poor's tako značajno spustila rejting Agrokoru. Taj dug će se morati rješavati prodajom ili zamjenom za vlasništvo tvrtke Agrokora.  Jasno je da će dobavljači i banke  morati jedan dio svog novca i otpisati - kaže nam jedan konzultant upućen u zakon.

U opisu posla povjerenika koji će voditi Agrokor i stoji da ima pravo sklapati nagodbe poput onih predstečajnih. Uz suglasnost vjerovnika treba prodavati imovinu ili bankama i dobavljačima dati udjele u tvrtkama na ime duga. Te odredbe o nagodbi su veoma slične onima koje su se primjenjivale u predstečajevima. Podsjetimo, tada su dobavljači gubili i do pola ili više svojih potraživanja. I u ovom zakonu je ostavljeno da oni kojima se najviše duguje mogu preglasati ostale i tako otpisati dug. Dobavljači se upravo toga i boje i zato tako energično traže da se dio duga plati odmah.

Iako bi svi ti stari dugovi trebali mirovati tijekom 15 mjeseci, a banke osigurati kredite za normalno poslovanje Agrokora i povezanih tvrtki, vladin povjerenik ipak može plaćati i neke stare dugove. Zakon je ostavio tu dvojbenu mogućnost, a potpredsjednica Martina Dalić je za Jutarnji list izjavila kako će upravo mali i srednji dobavljači biti plaćeni po toj odredbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U trenutku primjene ovog zakona, oko sustava Agrokora će se stvoriti "zid" i oni će prestati plaćati obveze po kreditima i financijskim aranžmanima sklopljenim do dana otvaranja postupka. U tom zidu će se moći napraviti prolaz za plaćanje dobavljača za tražbine koje su nastale prije otvaranja postupka - rekla je Dalić u intervjuu za Jutarnji.

Ako se banke ne slože s tim, mogu blokirati isplate, a u konačnici i tužiti državu za štetu.

Iako mnogi zazivaju naplatu dugova iz privatne imovine obitelji Todorić poput njihova dvorca, ušteđevine na računima, jahte, helikoptera, to ipak nije moguće. Ivica Todorić je zbog dugova izgubio upravljanje tvrtkom, a povjerenik će je rasprodavati. Dvorac i ostala privatna imovina ne spadaju u imovinu tvrtke.

Također, na Kulmerove dvore nije stavljena nikakva hipoteka, tj. Nije se jamčilo za kredite. I inače vlasnici bilo koje tvrtke koja propadne ne odgovaraju svojom imovinom za njenu sudbinu. Imovina se oduzima samo u slučaju sudskog dokazivanja štete koju je vlasnik napravio državi, tvrtki ili nekom trećem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag