Obavijesti

News

Komentari 59

Detalji tragedije kod Bjelovara: U uređaj stavio eksploziv, mladići nisu znali i aktivirali ga

Detalji tragedije kod Bjelovara: U uređaj stavio eksploziv, mladići nisu znali i aktivirali ga

Uslijed spajanja na dovod električne energije došlo do eksplozije pri čemu je M.B. zadobio teške ozljede od kojih je preminuo istoga dana u Općoj bolnici u Bjelovaru

Polako se otkrivaju detalji eksplozije u kojoj je 8. veljače kod Bjelovara poginuo 26-godišnji M.B., dok su njegov 24-godišnji brat i treći mladić teško ozlijeđeni.

Posljednja informacija koja baca novo svijetlo na tragediju danas je za Regionalni portal Bjelovar.live stigla iz Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

Navode da su donijeli su rješenje o provođenju istrage protiv 57–godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

U kućište nagurao eksploziv

Tvrde da temeljem kaznene prijave bjelovarske policije imaju osnovano sumnjati da je 57–godišnjak od početka veljače u svojoj vikendici izradio improviziranu eksplozivnu napravu tako što je u kućište mjernog uređaja stavio eksploziv.

Mladić umro nakon eksplozije blizu Bjelovara, njegov brat još se u bolnici bori za život
Mladić umro nakon eksplozije blizu Bjelovara, njegov brat još se u bolnici bori za život

Time je bio svjestan, tvrdi ŽDO, da tako prenamijenjen mjerni uređaj u trenutku kada bude spojen na dovod električne energije, može ugroziti život i sigurnost drugih osoba.

Nažalost, to se na koncu i dogodilo.

Mladići nisu imali pojma da je unutra eksploziv

M.B. (26) je točno neutvrđenog dana početkom veljače iz vikendice uzeo taj mjerni uređaj i odnio ga u garažu druge dvojice oštećenika gdje ga je zajedno s 24–godišnjim bratom oko 14 sati aktivirao, ne sumnjajući da je prerađen.

Uslijed spajanja na dovod električne energije došlo do eksplozije pri čemu je M.B. zadobio teške ozljede od kojih je preminuo istoga dana u Općoj bolnici u Bjelovaru. Njegov brat je u eksploziji teško ozlijeđen, kao i treći mladić koji se nalazio u dvorištu ispred garaže.

Dokaže li mu se krivnja, osumnjičenom 57–godišnjaku prijeti zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Dodatni testovi i analize obavljeni u Zagrebu

Podsjetimo, kako je istraga na mjestu događaja bila poprilično kompleksna pa su u bjelovarski stručnjaci u pomoć pozvali kolege iz MUP–ova Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Prema tada prvim informacijama koje je policija pustila u javnost znalo se tek da je do eksplozije došlo aktivacijom za sada nepoznate eksplozivne tvari i na za sada neutvrđen način.

–Nakon provedenih vještačenja biti će poznata vrsta eksplozivne tvari – kazali su iz policije.

Ni stručnjaci iz spomenutog Centra za forenziku u tim trenucima nisu sa sigurnošću mogli utvrditi o kakvoj se eksplozivnoj tvari radi. Zato su dodatne testove i analize obavili u Zagrebu.