Obavijesti

News

Komentari 3

Dickensova tajna ljubav: Sve je ostavio zbog mlađahne glumice

Dickensova tajna ljubav: Sve je ostavio zbog mlađahne glumice
1

Slavni engleski pisac Charles Dickens zadnjih 13 godina života ludo volio Ellen Ternan zbog koje je ostavio suprugu i desetero djece. Sagradili su svoje tajno ljubavno gnijezdo i živjeli pod lažnim imenima...

VIDEO

Veljača je mjesec ljubavi. Tim povodom svaki dan sve do Dana zaljubljenih - Sv. Valentina donosimo vam po jednu ljubavnu priču poznatih ličnosti koja će malo koga ostaviti ravnodušnim. Neke su šokirale svijet, neke su rasplakale mnoge, a neke su tragično završile..

Viktorijanski pisac Charles Dickens, autor 'Olivera Twista' godinama je slovio za uzornog supruga i oca desetero djece.  Imao je sve. Veliku obitelj, slavu i ugled, bio je najveća književna zvijezda svog vremena.

No onda je počeo aferu s glumicom Ellen 'Nelly' Ternan, koja je u vrijeme njihovog prvog susreta bila samo godinu dana starija od njegove najstarije kćeri.  Kad su se upoznali 1857. godine on je imao 45, a ona 18 godina. Volio je mlade djevojke, a ona je bila sitna, mlada i lijepa - baš po njegovom ukusu.

Dickensov 22-godišnji brak sa četiri godine mlađom Catherine Hogarth od koje se već prije bio potpuno udaljio uskoro se raspao, a on je počeo voditi dvostruki život. Za nevjeru je njegova supruga doznala tako što je otvorila paket koji je isporučen od draguljara na njihovu adresu. Mislila je da je suprug napravio lijepu gestu. No, u paketu je pronašla zlatnu ogrlicu namijenjenu Ellen, s posvetom njezina muža mlađahnoj ljubavnici. Pisalo je “Za Nelly, moju ljubav”

Njihova ljubavna priča izazvala je neviđen skandal. Po tadašnjim viktorijanskim konvencijama razvod je bio nezamisliv. No to Dickensa nije obeshrabrilo. Godinu dana nakon što je upoznao 27 godinu mlađu Ellen ostavio je suprugu. Službeno je ostao u braku, ali vezu s Ellen nije htio prekinuti unatoč tome što je izazvao buru u javnosti i ponizio suprugu. Ipak, vezu su cijelo vrijeme pažljivo čuvali od javnosti.

Afera nije naštetila njegovoj slavi

Ipak, ta afera nije poljuljala njegov stečeni ugled i slavu. Naime, Charles Dickens bio je slavna javna osoba, nešto kao današnji 'celebrity'.

Iako je romansa s Nelly bila tajna, nastavila se sve do njegove smrti. Sagradili su svoje tajno ljubavno gnijezdo izvan Londona gdje su živjeli pod lažnim imenima.Ellen ga je do kraja života pratila na putovanjima. Vjeruje se da je njegovas voljena Nelly inspirirala neke njegove mračnije likove, uključujući i Estellu u 'Velikim očekivanjima'. 

Umro je u svom domu u 58. godini nakon što je doživio moždani udar. Uz njegovu postelju u trenutku smrti bila je upravo ljubavnica Nelly. Njegovo veliko bogatstvo, više od 90 tisuća funti podijelila su djeca i različite dobrotvorne zaklade. Nelly je dobila svega tisuću funti. Oplakivala ga je šest godina, a potom se udala se za 12 godina mlađeg svećenika.

Njihova ljubavna priča inspirirala je glumca Ralpha Fiennesa za film 'The Invisible Woman' ('Nevidljiva žena'). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dobrovoljno ušla u logor smrti kako bi spasila svog voljenog...
ZAGREPČANKA NIJE ODUSTALA

Dobrovoljno ušla u logor smrti kako bi spasila svog voljenog...

Zagrepčanka Olga Watkins, rođena Czepf za vrijeme Drugog svjetskog rata prešla je cijelu zaraćenu Europu i ušla u logore smrti da nađe svog zaručnika Juliusa...

'Nismo išli u crkvu na misu već smo se tajno sastajali i ljubili'
RECEPTI ZA DUGI BRAK

'Nismo išli u crkvu na misu već smo se tajno sastajali i ljubili'

Morate poštovati jedno drugo, razgovarati, ne varati, ne lagati, donositi odluke zajedno, ne gledati samo na sebe, savjeti su koje parovi koji su zajedno već pola stoljeća poručuju mladima
Chaplin i Oona: 'Pokosila me je svojom ljepotom i šarmom...'
DOBILI SU 8 DJECE

Chaplin i Oona: 'Pokosila me je svojom ljepotom i šarmom...'

Charlie Chaplin bio je 36 godina stariji od svoje četvrte supruge Oone O'Neill. Vjenčali su se kad joj je bilo 18 godina a njihov brak izazvao je neviđeni skandal. Otac se je odrekao i razbaštinio je..