Obavijesti

News

Komentari 1

Digitalizacija: Uskoro ćete moći tvrtku osnovati iz svoje fotelje

Digitalizacija: Uskoro ćete moći tvrtku osnovati iz svoje fotelje
1

Ministarstvo pravosuđa nastavlja s mjerama digitalizacije pravosudnog sustava koje će građanima omogućiti da neke dokumente ishode bez dugotrajnih čekanja na sudovima

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa nastavlja s mjerama digitalizacije pravosudnog sustava koje će građanima omogućiti da neke dokumente ishode bez dugotrajnih čekanja na sudovima, izvijestila je u srijedu u Osijeku državna tajnica Sanja Mišević.

S obzirom da se približavaju lokalni izbori, uz kandidacijsku listu potrebno je priložiti potvrdu o podatcima iz kaznene evidencije, što građani mogu dobiti na nadležnim Općinskim sudovima i njihovim stalnim službama, ali i preko sustava "e-građani", odnosno u svojim domovima, bez potrebe da u redovima čekaju na sudovima, kazala je Mišević novinarima, nakon obilaska osječkog Županijskog suda. 

Budući da se kandidature trebaju predati do 4. svibnja Mišević je pozvala buduće kandidate da na vrijeme pribave potvrde, koristeći se kratkorajnim postupkom preko sustava "e-građani", kako bi se izbjegli redovi i čekanja na sudovima.

Dodala je da je jedna od mjera digitalizacije pravosudnog sustava Zakon o osnivanju tvrtke na daljinu, koji je u fazi javne rasprave, a građanima bi trebao omogućiti da, umjesto dosadašnjeg obilaska različitih ureda, javnih bilježnika, FINA-e ili trgovačkih sudova, tvrtku moći osnovati elektronskim putem iz svog doma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državna tajnica Maja Grubišin kazala je da se prvi puta počinje primjenjivati projekt "e-spis" na prekršajnim sudovima, što Ministarstvu unutarnjih poslova i ovlaštenim tužiteljima omogućuje podnošenje inicijalnih akata elektronskim putem te uvid u spis bez potrebe dolaska na sudove, što se u budućnosti planira omogućiti i drugim strankama u postupku, odvjetnicima i vještacima.

Izvijestila je da se i u prvom kvartalu ove godine nastavlja trend smanjivanja broja neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima, pri čemu se iznimno dobri rezultati ostvaruju u pravosudnim institucijama na osječkom području.

V.d. predsjednika Županijskog suda Anto Rašić izvijestio je da je taj sud prošle godine radio oko 8.300 predmeta, uključujući i predmete preuzete od drugih sudova, od čega je riješeno 6.700 predmeta. Dodao je da se na tom sudu predmeti prosječno riješavaju za 85 dana, što je najkraći mogući rok u državi, s obzirom da je prosjek svih županijskih sudova 145 dana, a svih sudova u Hrvatskoj oko 170 dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag