Obavijesti

News

Komentari 56

Nesreća u Omišu: Dijete teško ozlijeđeno zbog bacanja petardi

Nesreća u Omišu: Dijete teško ozlijeđeno zbog bacanja petardi

Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć, apeliraju iz policije

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima na omiškom području ozlijeđeno je dijete uslijede aktiviranja za sada neutvrđenog pirotehničkog sredstva.

Pružena mu je liječnička pomoć u splitskoj bolnici i konstatirana teška tjelesna ozljeda šake, a policijski izvidi su u tijeku, prenosi Dalmatinski portal.

Evo zašto su zabranili petarde: Stravične snimke iz Klaićeve
Evo zašto su zabranili petarde: Stravične snimke iz Klaićeve

Stoga iz policije još jednom upozoravaju građane:

  • Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.
  • Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 
  • Roditelji, vodite računa o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.

Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!

U Hrvatskoj zabranili petarde!
U Hrvatskoj zabranili petarde!

Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. 

Podsjećamo kako je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva, ističu iz policije.