News

Komentari 99

Đikić o istraživanju Primorca i Lauca: 'Rezultati zbunjuju, a sve miriši na manipulaciju i zaradu'

Đikić o istraživanju Primorca i Lauca: 'Rezultati zbunjuju, a sve miriši na manipulaciju i zaradu'

Osobno bih bio sretan da je u Hrvatskoj prokuženost već sad viša od 40 posto, no nije, rekao je znanstvenik Ivan Đikić za 24sata o istraživanju koje su proveli Genos i Specijalna bolnica sv. Katarina

Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2, koja je obuhvatila 1005 osoba, potvrdila je da je 26 posto ispitanika razvilo protutijela nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2, stoji između ostalog u priopćenju Specijalne bolnice Sv. Katarina, koju vodi Dragan Primorac.

Dragan Primorac i Gordan Lauc izvijestili su javnost da su proveli serološko istraživanje koje je financirala Specijalna bolnica Sv. Katarina i laboratorij tvrtke Genos uz potporu tvrtke Euroimun, no naišli su na kritike ostalih znanstvenika. Među prvima se na istraživanje osvrnuo naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić, koji je doveo u pitanje način i podatke navedene u istraživanju.

- Prema svemu što znamo, to je privatni projekt koji testira radnike privatnih firmi. Radi se o komercijalnom poslu i zaradi privatnika. Ova studija u sadašnjoj formi nije osmišljena kao neovisna znanstvena studija s reprezentativnim uzorkom, pravilnim metodama istraživanja i točnom statistikom te neophodnom recenzijom i transparentnošću svih rezultata - kaže nam Đikić zbog čega istraživanje dovodi u pitanje.

Dodaje kako su i rezultati zbunjujući.

'To nije neovisna studija' 

- Zbunjuju različiti brojevi koje autori promoviraju kako žele i prilagođavaju svojim interesima od 40 posto imunosti prije dva tjedna do 26 posto danas. Autori tvrde da su to još preliminarni i nedovršeni rezultati - dodao je i zaključuje:

”Sve skupa ovo miriše na medijsku manipulaciju privatnih interesa u pozadini ove studije. Osobno bih bio sretan da je u Hrvatskoj prokuženost već sad viša od 40 posto, no nije. Ovakve medijske prezentacije kvaziznanstvenog optimizma već smo slušali od listopada do prosinca s pogubnim rezultatima od više od 4500 umrlih.”

Inače, Ivan Đikić je prvi predvidio i upozorio Hrvatsku još u jesen da će zbog zakašnjelih mjera imati na tisuće preminulih, s time da je gotovo u broj pogodio tjedan i brojku probijana 3000 Hrvata umrlih od COVID-19. Do danas imamo 5449 preminulih.

Na istraživanje se osvrnuo i Boris Lenhard, voditelj međunarodne skupine za računalnu biologiju i redoviti profesor na Imperial Collegeu u Londonu.

'Sad se osjećam glupo' 

- Što znači ‘bile u kontaktu sa SARS-CoV-2’, a da ga nisu preboljele? Jesu li imale pozitivan test ili nisu? Ili je to opet neki prst-palac? Ovdje će svatko tko je ikad negdje učio nekakvu primijenjenu statistiku uočiti smrad do neba. Prvo, ne zna se kako je sad od 26 posto s antitijelima došao na 35 posto prokuženih. Vjerojatno je na neki način iz onih koji su serološki pozitivni, a nisu nikad bili pozitivni na virus i onih koji jesu bili pozitivni, a sad nemaju antitijela procijenio broj onih koji su po njemu imuni, a niti su seropozitivni niti su ikad imali pozitivan test na virus. Moja reakcija na taj račun je ‘pokaži postupak, molim’ - napisao je, između ostalog, Lenhard.

Nakon reakcija oglasio se na Facebooku i sam Gordan Lauc: “Sad se stvarno osjećam glupo, jer doista ne znam kakav bih interes imao u tome ima li 26%, 32% ili 38% ljudi u Zagrebu protutijela na SARS-CoV-2. Što različiti postoci meni osobno donose ili odnose u životu... To je informacija koja je jako važna, a državne institucije koje bi trebale provoditi analize ih ne rade. Prof. Primorac i ja to predlažemo mjesecima. Ništa se nije dogodilo pa smo sve sami napravili s vlastitim sredstvima”.

Najčitaniji članci