Obavijesti

News

Komentari 97

Burić: Malo koja manjina ima prava kao Srbi u Hrvatskoj

Burić: Malo koja manjina ima prava kao Srbi u Hrvatskoj
1

SDP se usprotivio modelu prema kojem jedna lista koja osvoji većinu ima pravo na sva tri zastupnička mjesta. Smatraju da je to posljedica dogovora HDZ i SDSS-a

VIDEO

Pred zastupnicima su se u hitnoj proceduri našle izmjene Zakona o izborima zastupnika u Sabor, koje su posljedica izmjene Ustava iz lipnja ove godine, kao i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Oštra rasprava vodila se oko pitanja srpske manjine koja ima pravo na najmanje tri mandata. SDP se usprotivio modelu prema kojem jedna lista koja osvoji većinu ima pravo na sva tri zastupnička mjesta. Smatraju da je to posljedica dogovora HDZ-a i SDSS-a.

"Neki pojedinci iz SDSS-a žele biti novi Pribičević"

- To bi za nas bio primjer političke korupcije kojim jedan koalicijski partner nagrađuje drugog. To bi bio primjer političkog torbarenja, ne onog sanaderovskog u kojem su se u torbama nosili novci predsjednicima koalicijskih stranaka, nego ovog najnovijeg u kojem se koalicijskim strankama u torbi nose mandati koji nemaju pokriće u glasovima - upozorio je Arsen Bauk (SDP).

SDP-ovci upozoravaju kako je nedemokratski da jedna stranka ima ekskluzivno pravo zastupati pripadnike bilo koje manjine, a Ivan Hanžek ističe:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Srpska demokratska stranka ne može i nije ekskluzivni zastupnik Srba u Hrvatskoj, ali neki iz te stranke žele biti novi Pribičević. Pokojni Franjo Tuđman nije ga želio prihvatiti kao novog Pribičevića, ali je očito sada uspio u tome - rekao je.

Burić: Malo koja manjina u svijetu ima prava kao Srbi u Hrvatskoj

Oštar je bio i Dinko Burić (HDSSB) koji je zbog burne rasprave zaradio i dvije opomene. Smatra da je zakon nepravedan i napominje da je pisan po diktatu SDSS-a te da je on rezultat kapitulacije politike aktualne vlasti. Uvjeren je da je zbog tri ruke SDSS-a i ostanka još neko vrijeme na vlasti, HDZ pristao na sve ucjene.

- Ovakva prava, kakva se traže za srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj, ima malo koja manjina u svijetu, a pogotovo ih nema manjina koja je započela i vodila rat te počinila takva zvjerstva kakva su pobunjeni Srbi učinili protiv države u kojoj su živjeli i danas žive - rekao je između ostalog Burić.

Na rubu govora mržnje HDSSB-ovac Dinko Burić u raspravi se oštro obrušio na bivšeg zastupnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, za kojeg je ustvrdio da je bio desna ruka Šljivančanina u ratom razorenom Vukovaru.

- Umjesto da guli dugogodišnji zatvor on i dalje uživa u saborskoj mirovinu i ruga se nevinim vukovarskim žrtvama - izjavio je.

Mile Horvat (SDSS) prozvao je Burića da na imenu Vojislava Stanimirovića želi graditi svoj politički rejting, te ga upozorio da njihov bivši zastupnik još uvijek nekažnjavan, te da nije čak ni osumnjičen. Na predsjedavajućeg Ivana Jarnjaka apelirao je da energičnije zaštiti ime jednog predsjednika parlamentarne stranke.

- Gospodine Horvat, doktor Stanimirović nije osuđen to svi znamo jer je aboliran. On nije osuđeni ratni zločinac, nego je abolirani četnik - replicirao mu je Burić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina