Obavijesti

News

Komentari 3

Dio europarlamentaraca traži sankcije protiv Milorada Dodika

Dio europarlamentaraca traži sankcije protiv  Milorada Dodika

Uz Piculu, pismo je potpisalo još šestero europarlamentaraca, uključujući izvjestitelja za BiH Paola Rangela iz Europske pučke stranke i Romea Franza iz Zelenih koji je predsjedatelj izaslanstva za odnose s BiH

VIDEO

Skupina zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući hrvatskog Tonina Piculu u četvrtak je zatražila od dužnosnika Europske unije da odlučno reagiraju na krizu u BiH i uvedu sankcije srpskom članu kolektivnog predsjedništva Miloradu Dodiku.

Devet europarlamentaraca iz različitih političkih frakcija u pismu europskim ministrima vanjskih poslova, šefu europske diplomacije Josepu Borrellu i šefu delegacije EU u Sarajevu Johannu Sattleru kažu da se BiH suočava sa najtežom političkom krizom od kraja rata za koju je najodgovorniji Dodik i njegova stranka SNSD.

Tonino Picula: 'Dodiku je BiH tranzicijska tvorevina, on želi RS kao samostalnu državu'
Tonino Picula: 'Dodiku je BiH tranzicijska tvorevina, on želi RS kao samostalnu državu'

U pismu koje je objavio portal "Dnevnog avaza" navode kako se neustavni bojkot legitimnih državnih institucija BiH koji dužnosnici iz Republike Srpske provode od srpnja zbog donošenja zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina pokazao kao prvi korak u konkretizaciji Dodikovih secesionističkih planova a najava uspostave vojske RS-a dokaz je da on ne kani odustati.

Eurozastupnici upozoravaju kako je Dodik u provedbi tih planova osnažen ne samo potporom koji ima u Beogradu i Moskvi nego i činjenicom da izostaje odlučnija reakcija EU-a, uključujući to da prošlotjedna rasprava o BiH na Vijeću za vanjske poslove Unije nije dala nikakav konkretni i snažan rezultat.

Predstavnik Schmidt: Dodika treba zaustaviti, neće uspjeti nakana formiranja vojske RS
Predstavnik Schmidt: Dodika treba zaustaviti, neće uspjeti nakana formiranja vojske RS

"Pozivamo vas da podržite nametanje čvrstih sankcija Dodiku i svim drugim osobama bliskim vodstvu RS-a odgovornim za kršenje ili podržavanje kršenja Daytonskog sporazuma. Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga sa ovim liderima, od kojih jedan otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dopušta kršenje Daytona, a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", stoji u pismu.

Europarlamentarci traže od europskih šefova diplomacija da Vijeću za vanjske poslove predlože utvrđivanje liste odgovornih za nastalu krizu u BiH kao i fizičkih ili pravnih osoba povezanih s njima uključujući, službenike, političare, osoblje sigurnosti, tvrtke, sportaše i sportske saveze na koje bi se primijenile sankcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca