News

Komentari 6

Dionice skočile 50%! Prvi dan trgovalo 9000 ljudi

Dionice skočile 50%! Prvi dan trgovalo 9000 ljudi

I najniža i najviša cijena dionice HT-a bila je viša od dionica Ine i Magme. Politička, poduzetnička i financijska elita proslavila je taj izniman start

U petak u deset ujutro sve su oči u Smaragdnoj dvorani gledale u veliki projektor na kojemu je već u prvoj sekundi eksplodirala cijena od 402 kune, što je izazvalo oduševljenje Ive Sanadera, Ivice Mudrinića, šefa burze Roberta Motušića... Sljedećih dvadesetak minuta cijena je, uz manje oscilacije, kontinuirano rasla do razine od 419 kuna, a onda počela lagani pad. Na 385 kuna pojavili su se kupci koji su nekoliko sati branili tu razinu. Prvi dan trgovanja dionicama T-HT-a investitorima je tako donio zaradu od 50 posto. Prodano je ili kupljeno nešto više od 609.000 dionica, a budući da je u paketima bilo 63 dionice to znači da se svega 9000 ljudi uspjelo probiti do burze. Mnogi, naime, još nisu niti registrirali svoje dionice.

Osim toga, lutrija je bila i dobiti brokera, burzu ili SDA kako bi se ostvarila registracija ili dogovorila prodaja. U svom govoru Ivo Sanader ponovio je kako njegova stranka neće oporezivati ni dobit na dionicama ni kamate jer to nije “porez na kapitaliste nego porez na male dioničare T-HT-a i većinu građana koji imaju kuće, stanove, livade...”. Prema statistikama, na burzi je u prvih devet mjeseci zabilježena naplata čak 320 milijardi kuna, a Hrvati su, prema privatnog vlasništva, treći u Europi. Sanader je najavio da će na isti način prodavati dionice Croatia osiguranja i Kapitalnog fonda, ali ako pobijedi na izborima.

OVA DIONICA MOŽE I VIŠE OD 400 KUNA?
Premda su “veliki igrači" uz petak bili spremni plaćati dionicu i po više od 400 kuna, navala malih dioničara na prodaju, kao i jeftinija cijena dionice u Londonu, ipak su T-HT zadržali na prosjeku ispod 400 kuna. Neupućeni mali dioničari očito su povlačili analogiju s IPO-m Magme, koja je prvi dan strelovito narasla, a potom padala, što je, međutim, posve suprotno kretanju cijene Ine, koja je maksimum dosegnula tek nakon šest mjeseci. U kuloarima hotela Esplanade su se mogle čuti procjene prema kojima će dionica imati stabilnu uzlaznu putanju jer je interes DT-a, kao i brojnih fondova, golem. No dok masa malih dioničara prodaje pakete po 370 ili 380 kuna, fondovi nemaju nijedan razlog da im ponude više.

PO PAKET DIONICA HTIO DOĆI KOMBIJEM
Novopečeni hrvatski dioničari, neupućeni u postupke trgovanja dionicama, pa i u osnovnu terminologiju, postavljali su prezaposlenim brokerima i neka vrlo zanimljiva pitanja. Tako se jedan zabrinuti gospodin raspitivao za veličinu paketa dionica, pa je svog brokera priupitao hoće li paket moći sam nositi ili da po njega dođe kombijem.

Najčitaniji članci