Obavijesti

News

Komentari 311

DIP o krađi mandata: Podnijet ćemo kaznenu prijavu DORH-u

DIP o krađi mandata: Podnijet ćemo kaznenu prijavu DORH-u
1

DIP tvrdi da oni više ne mogu postupati jer je Ustavni sud potvrdio konačnost izbornih rezultata. Zato su podnijeli prijavu DORH-u protiv nepoznatog počinitelja

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo (DIP) oglasilo se priopćenjem povodom izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a, da postoje indicije da je HDZ pokraden za 5-6 mandata u izbornoj noći. 

DIP navodi da su potpune rezultate izbora objavili 16. studenog 2015. 

- Nakon objave potpunih službenih rezultata izbora DIP je zaprimio 4 prigovora, od čega su 2 prigovora odbijena kao neosnovana, dok su 2 odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka DIP-a nije bilo žalbi. Konačne rezultate izbora DIP je objavio 23. studenog 2015. godine - stoji, među ostalim, u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Navode kako je odlukom Ustavnog suda od 23. studenog utvrđeno da su izbori provedeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. 

DIP je, navode dalje, prema već ustaljenoj praksi u izbornom postupku, s ciljem ostvarenja transparentnosti izbornog postupka i izbornih rezultata, na izborni dan od 22 sata otpočeo s objavljivanjem rezultata glasovanja na biračkim mjestima, prema dinamici njihova unosa u informatički sustav DIP-a. 

- DIP je već 11. studenog 2015., dakle i prije objave potpunih službenih rezultata izbora, na svojim internetskim stranicama objavio rezultate izbora po biračkim mjestima, na lako pretraživ i svima dostupan način, te su rezultati izbora bili dostupni i provjerljivi cjelokupnoj javnosti, pa time i svim izbornim sudionicima - stoji u priopćenju. 

Konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom od strane Ustavnog suda, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a.

- Izjava gosp. Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare. Moguće daljnje priopćenje DIP-a uslijedit će ovisno o postupanju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske - stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je