Obavijesti

News

Komentari 12

DIP objavio rezultate izbora, u srijedu slijede prve konzultacije

DIP objavio rezultate izbora, u srijedu slijede prve konzultacije
1

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak ujutro utvrdilo je službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor te ih poslalo Ustavnom sudu Republike Hrvatske...

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak ujutro utvrdilo je službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor te ih poslalo Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

"Istekli su svi rokovi oko zaštite izbornog prava, potpuni, neslužbeni rezultati danas postaju službeni", rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na sjednici Povjerenstva koje je glasovanjem odlučilo o službenim rezultatima. Hrvatin je precizirao što slijedi nakon te odluke - predstavnici DIP-a službene će rezultate u utorak uručiti predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, koja je raspisala izbore, jedan primjerak rezultata ide budućem Saboru, jedan budućoj Vladi, a jedan Ustavnom sudu.

Predsjednica bi stoga prve konzultacije sa strankama mogla sazvati u srijedu.

"DIP će sa današnjim danom te rezultate objaviti u Narodnim novinama, i počinje teći rok od 20 dana u kojem treba biti održana prva sjednica Sabora", istaknuo je Hrvatin, zaključivši kako je time posao Povjerenstva završen "u ovom dijelu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Službeni izborni rezultati dostavljaju se Ustavnom sudu, koji će u skladu sa svojim obvezama provjeriti cijeli izborni postupak i ukoliko nađe da je sve bilo u skladu s Ustavom i zakonom, utvrdit će to svojom odlukom.
"Ustavni sud danas ima redovnu sjednicu, dobit će naše materijale, zato je naša sjednica tako rano", rekao je predsjednik DIP-a, podsjetivši da je Ustavni sud do sada uglavnom pratio "tempo" Povjerenstva.

Podsjetio je na prigovore pristigle u postupku kandidiranja, donosno izbora. Bila su četiri prigovora zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i samo jedna žalba na odluku Povjerenstva koju je Ustavni sud odbio. Na postupak izbora bilo je devet prigovora i četiri žalbe na odluke Povjerenstva, Ustavni sud ih je sve odbio. 

Službeni su rezultati, osim za dvije ispravke, istovjetni potpunim neslužbenim izbornim rezultatima. Ispravke se tiču broja preferencijskih glasova koje su dobile kandidatkinje Narodne koalicije Anka Mrak Taritaš i Olga Muratti, no ti glasovi , odnosno "brojevi nisu ni u čemu utjecali na sam izborni rezultat", rekao je Hrvatin.

Na izborima za Hrvatski sabor, održanim 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e