Obavijesti

News

Komentari 13

DIP: Stigla je prva kandidatura

DIP: Stigla je prva kandidatura
1

Kajtazi je svoju kandidaturu morao poduprijeti sa potpisima najmanje 100 birača, podupro ju je sa njih 250, doznaje se od glasnogovornika i člana DIP-a Slavena Hojskog

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je u utorak prvu kandidaturu za parlamentarne izbore 5. srpnja, Savez Roma u Hrvatskoj „Kali sara“ kandidirao je Veljka Kajtazija.  

Kajtazi će po četvrti put pokušati izboriti mandat saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).

Njegovu kandidaturu predala je predsjednica Saveza Suzana Krčmar koja je uvjerena da će Kajtazi ponovno biti izabran.

„U proteklih devet godina on je pokazao svoj trud i zauzimanje za romsku zajednicu, ali i za ostale manjine koje predstavlja, zasigurno pobjeđuje i bit će ponovno zastupnik, izjavila je Krčmar koja je pohvalila odnos aktualne Vlade spram romske manjine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Sa stajališta romske manjine sa ovom Vladom smo najviše postigli, naravno da se uvijek može i očekuje više, ali zadovoljni smo s obzirom na sve što je odrađeno“, rekla je i objasnila zašto sam Kajtazi nije došao u DIP.

Praksa je takva da Kajtazi nikada sam ne predaje svoju kandidaturu, nego netko iz Saveza Roma koji ga kandidira, navela je.

Kajtazi je svoju kandidaturu morao poduprijeti sa potpisima najmanje 100 birača, podupro ju je sa njih 250, doznaje se od glasnogovornika i člana DIP-a Slavena Hojskog

Fabijančić-Križanić: Najviše kandidatura pred kraj roka za predaju

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje je u utorak zaprimilo prvu kandidaturu za parlamentarne izbore, Vesna Fabijančić-Križanić procijenila je da će najviše kandidatura stići posljednjih dana roka za njihovu predaju.

Poučeni dosadašnjim iskustvom s parlamentarnih izbora, vjerojatno će četiri posljednja dana stići najviše kandidatura, a najveća gužva očekuje se posljednjeg dana 16. lipnja, rekla je Fabijančić-Križanić u Hrvatskom saboru gdje se kandidature zaprimaju.

Iako se kandidature mogu predavati od 3. lipnja, do sada su predane samo dvije, a najavljene su još tri.

Nakon što istekne rok za njihovu predaju, DIP će imati 48 sati za provjeriti prispjele kandidature i liste, a potom objaviti pravovaljane.

Danom objave zbirnih lista počinje službena izborna promidžba, podsjetila je potpredsjednica DIP-a.

S obzirom da parlamentarne izbore 5. srpnja prate mjere zaštite od epidemije koronavirusa, to se odrazilo i na predaju listi DIP-u.

„Nešto su drugačiji uvjeti nego do sada, obvezna je najava, što ne podrazumijeva da, ukoliko netko dođe bez najave, neće moći predati kandidaturu. Moći će, ali onda će morati čekati dok se ne obave najavljene kandidature“, rekla je Fabijančić-Križanić.

Nova pravila u skladu s epidemiološkim mjerama nalažu i da u predlagateljevoj pratnji može biti najviše deset osoba, te moraju „ući u evidenciju“ na ulazu u Hrvatski sabor, kako bi se, u slučaju pojave zaraze, mogli imati kontakti osoba.

 Potpredsjednica DIP-a poziva sve izborne sudionike da pročitaju preporuke HZJZ koje su objavljene i na stranicama DIP-a.

Najavljuju i kako se preporuke za samu izbornu nedjelju, 5. srpnja, očekuju u tjednu koji joj prethodi. „Negdje početkom tog tjedna ćemo izdati upute, smatramo da je svako drugo vrijeme preuranjeno jer se epidemiološke mjere mijenjaju gotovo iz dana u dan“, naglasila je.

Ponovila je i da, osim Kanade, ovoga trenutka, ni jedna druga država nije najavila da se u njoj neće moći održati izbori za Hrvatski sabor, a oko 20. lipnja pouzdano će se znati države u kojima će se izbori provesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a