Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dirao ih na nastavi? Učenice 5. razreda prijavile svog učitelja

Odmah nakon što je razrednica došla s prijavom dviju djevojčica, pozvao sam profesora na razgovor i rekao mu o čemu je riječ. On nakon tog razgovora više nije održao nijedan sat u školi, kaže ravnatelj

22 komentara

Milovao ih je po kosi, dirao po ramenu, a kasnije ih je navodno počeo dirati po nozi i stražnjici. Dvije učenice osnovne škole na sjeverozapadu Hrvatske u dobi od 11 i 12 godina razrednici su se požalile da ih učitelj spolno uznemirava pod satom, objavila je “Potraga”.

U Policijskoj upravi na čijem je području škola potvrdili su nam da su upoznati sa slučajem i da provode istragu.

- Provodimo kriminalističko istraživanje u koordinaciji s Državnim odvjetništvom i nadležnim Centrom za socijalnu skrb. Trudimo se što prije to završiti i pismena dostaviti odvjetništvu - rekli su u nadležnoj Policijskoj upravi. U osnovnoj školi kažu da su, odmah nakon saznanja o događaju, poduzeli sve i slučaj prijavili policiji, Centru za socijalnu skrb i Ministarstvu.

- Odmah nakon što je razrednica došla s prijavom dviju djevojčica, pozvao sam profesora na razgovor i rekao mu o čemu je riječ. On nakon tog razgovora više nije održao nijedan sat u školi, nego je otišao na bolovanje. Odmah sljedeći dan, 22. svibnja, o tome sam razgovarao s roditeljima te obavijestio policiju i Centar za socijalnu skrb - govori ravnatelj škole.

Dodaje da je već dan kasnije, 23. svibnja, osobno odnio prijavu u Ministarstvo obrazovanja i da sve ima evidentirano.

- Škola je postupila po svim pravilima i poštovala proceduru. Naše stručne suradnice, psihologinja i defektologinja, razgovarale su s učenicama te smo njihovim roditeljima ponudili daljnju stručnu pomoć, no oni su to odbili - rekao je ravnatelj.

Pojašnjava da su u školi svi u šoku i da nikad ranije nisu imali sličnu situaciju. Profesor kojeg se optužuje za uznemiravanje ima 55 godina i više od 25 godina iskustva rada u školi, čak je jedno vrijeme bio ravnatelj. Otežavajuća je okolnost da mu je supruga pedagoginja, zbog čega su i nju morali udaljiti, odnosno i ona koristi bolovanje dok se situacija ne riješi.

Pokušali smo dobiti komentar profesora kojeg djevojčice optužuju za neprimjereno ponašanje, no nije želio razgovarati.

- Odmah po saznanju o podnesku vezanom za osnovnu školu iz Vašeg upita, a koji se odnosi na prijavu spolnog uznemiravanja od strane nastavnika prema učenicama 5. razreda, otvoren je inspekcijski postupak. Prvi dio nadzora u školi izvršili smo 29. svibnja - odgovorili su na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). Napominju da su pritom izuzeli svu relevantnu dokumentaciju te obavili razgovore s ravnateljem, razrednicom učenica, psihologinjom i defektologinjom.

- U nadzoru je utvrđeno da je škola 22. svibnja slučaj pisanim putem prijavila policiji, kao i nadležnom Centru za socijalnu skrb. Ako protiv nastavnika bude pokrenut kazneni postupak, škola će ga, u skladu sa Zakonom o odgoju, udaljiti od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka - kažu iz ministarstva.

Ravnatelj je slučaj prijavio i pravobraniteljici za djecu te Zavodu za javno zdravstvo za školsku medicinu.

Možda vas zanima i ovo:
Message