Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Direktiva o autorskom pravu: ‘Ovaj tekst štitit će sve autore’

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.. Stručnjaci kreativnih i kulturnih industrija nadaju se da će hrvatski europarlamentarci podržati Direktivu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
44 komentara

Pozivamo europarlamentarce da podrže Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i slijede stav hrvatskih autora te Vlade, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora održanog u četvrtak u resornome ministarstvu.

Na sastanak su stigli Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja, Nenad Marčec iz HDS-a ZAMP, Antun Tomislav Šaban iz Hrvatskog društva skladatelja, Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava te drugi predstavnici. Sastanak o Direktivi održan je “pet do dvanaest”, ususret glasanju o europskom parlamentu koje će se održati idući tjedan.

Ministrica je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.

- Što se Vlade tiče, smatramo da smo kroz rasprave došli do teksta koji nikome ne može dati mogućnost da inzistira na strahovima - rekla je Obuljen Koržinek. Ako se Direktiva usvoji, sljedeći koraci su, napominje ministrica, izmjena nacionalnog zakonodavstva te revizija medijskog zakonodavstva, kao i stvaranje novog Zakona o autorskim pravima. U Hrvatskom društvu skladatelja pozdravljaju inicijativu. Razočarani su ipak jer im se čini da se jedan dio hrvatskih zastupnika u europskom parlamentu ponaša kao da je riječ o unutarpolitičkoj borbi.

- Ovo je borba Davida i Golijata, pri čemu je američka industrija Golijat. Apelirao bih na Vladu da europarlamentarcima objasni kako se ovdje radi o činjenici da oni trebaju zastupati hrvatske interese, bez obzira na stranačku pripadnost - istaknuo je dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk. Ministrica kulture obećala je da će europarlamentarcima u petak tijekom dana poslati sažetak argumenata kojima će još jednom objasniti zašto je usvajanje ove Direktive bitno.

- Kroz internetizaciju glazbe izgubili smo zaštitu. Novine su u još gorem položaju. Zato je Direktiva bitna - dodao je Tarbuk. S njim se složio i Antun Tomislav Šaban koji smatra da bi novi tekst Direktive trebao prihvatiti još veći broj zastupnika jer je ovo, napominje, izbalansiraniji prijedlog u odnosu na onaj od prije pola godine, kad je prvi put usvojen.

- Radi se o nacionalnom interesu RH, njezinih autora, kreativaca, ali i biznisa ovdje u Hrvatskoj - zaključio je Šaban.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message