Obavijesti

News

Komentari 44

Direktiva o autorskom pravu: ‘Ovaj tekst štitit će sve autore’

Direktiva o autorskom pravu: ‘Ovaj tekst štitit će sve autore’
1

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.. Stručnjaci kreativnih i kulturnih industrija nadaju se da će hrvatski europarlamentarci podržati Direktivu

VIDEO

Pozivamo europarlamentarce da podrže Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i slijede stav hrvatskih autora te Vlade, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora održanog u četvrtak u resornome ministarstvu.

Na sastanak su stigli Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja, Nenad Marčec iz HDS-a ZAMP, Antun Tomislav Šaban iz Hrvatskog društva skladatelja, Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava te drugi predstavnici. Sastanak o Direktivi održan je “pet do dvanaest”, ususret glasanju o europskom parlamentu koje će se održati idući tjedan.

Ministrica je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.

- Što se Vlade tiče, smatramo da smo kroz rasprave došli do teksta koji nikome ne može dati mogućnost da inzistira na strahovima - rekla je Obuljen Koržinek. Ako se Direktiva usvoji, sljedeći koraci su, napominje ministrica, izmjena nacionalnog zakonodavstva te revizija medijskog zakonodavstva, kao i stvaranje novog Zakona o autorskim pravima. U Hrvatskom društvu skladatelja pozdravljaju inicijativu. Razočarani su ipak jer im se čini da se jedan dio hrvatskih zastupnika u europskom parlamentu ponaša kao da je riječ o unutarpolitičkoj borbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je borba Davida i Golijata, pri čemu je američka industrija Golijat. Apelirao bih na Vladu da europarlamentarcima objasni kako se ovdje radi o činjenici da oni trebaju zastupati hrvatske interese, bez obzira na stranačku pripadnost - istaknuo je dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk. Ministrica kulture obećala je da će europarlamentarcima u petak tijekom dana poslati sažetak argumenata kojima će još jednom objasniti zašto je usvajanje ove Direktive bitno.

- Kroz internetizaciju glazbe izgubili smo zaštitu. Novine su u još gorem položaju. Zato je Direktiva bitna - dodao je Tarbuk. S njim se složio i Antun Tomislav Šaban koji smatra da bi novi tekst Direktive trebao prihvatiti još veći broj zastupnika jer je ovo, napominje, izbalansiraniji prijedlog u odnosu na onaj od prije pola godine, kad je prvi put usvojen.

- Radi se o nacionalnom interesu RH, njezinih autora, kreativaca, ali i biznisa ovdje u Hrvatskoj - zaključio je Šaban.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1