Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Div iz splitskog škvera uskoro može krenuti natrag vlasniku

'Jumbo Kinetic' prvi je od dva broda nizozemske tvrtke 'Jumbo' za čiju je izgradnju angažiran Brodosplit. 'Kinetic' će sa 152 metra dužine biti njihov najveći brod...

Pixsell
Foto: Pixsell
4 komentara

Radovi na Jumbo Kineticu, brodu za prijevoz teških i velikih tereta ugovorenom za nizozemskog naručitelja, inače jednom od najsofisticiranijih Brodosplitovih plovila, privedeni su kraju. Na redu su probne vožnje, te bi do kraja listopada mogao biti predan vlasniku. 

Inače, radi se o jednom od dva broda za nizozemski Jumbo koje je novi vlasnik Škvera DIV-grupa Tomislava Debeljaka naslijedila od prijašnje Uprave u vrlo nepovoljnim ugovornim uvjetima. Nakon dogovora s Nizozemcima, jedva su izbjegnuti milijunski penali zbog kašnjenja. Naime, prvi rokovi za isporuku Jumbo Kinetica su bili u svibnju 2013., a potom su bili produženi za srpanj ove godine, te napose pregovorima produženi jer se radilo o vrlo složenom procesu gradnje.

- Jumbo Kinetic upravo je stigao sa suhog doka u riječkom "Viktoru Lencu" gdje je oplata brušena i bojana, te će nekoliko dana provesti na plovidbi srednjodalmatinskim akvatorijem. Brod se uglavnom koristi za postavljanje vrlo teške i skupe opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz teških tereta, dug je 152 metra i širok 27 metara, a bit će opremljen dvjema dizalicama koje će u tandemu moći podizati terete težine do 3000 tona

Ova novogradnja je prvi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo sa spomenutom nizozemskom kompanijom Jumbo i biti će najveći u njihovoj floti. Spadaju u klasu Lloyd‘s Registra, klase "1A super", što znači da mogu lomiti led debljine do jednog metra bez pomoći ledolomca - kazao je Josip Jurišić iz Brodosplita.

Tijekom probne vožnje testirat će se strojni sustav, te kormilarenje s cik-cak vožnjom i iznenadnim zaustavljanjima ovog teškaša uz nagla kretanja unatrag. 

U Brodosplitovoj Tvornici dizel motora (TDM) ovih će dana biti i primopredaja glavnog motora za tanker nosivosti 49.500 tona koji se dovršava u brodogradilištu Brodotrogir za tvrtku Trogir Maritime d.o.o.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message