News

Komentari 211

Ministrica nije htjela riješiti zadatak koji je mučio učenike

Ministrica nije htjela  riješiti zadatak koji je mučio učenike

Sigurno ga znam riješiti jer se radi o matematici, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak novinarima koji su ju suočili sa zadatkom koji je zadao muke maturantima

Novinari su u srijedu ministricu obrazovanja Blaženku Divjak suočili sa zadatkom koji je stvorio probleme brojnim učenicima na maturi te su je zamolili da ga riješi što je ona odbila, piše N1 Televizija. No ipak ga je komentirala: 

- Sigurno ga znam riješiti jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspjehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Također treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo - jer sredina ne postoji.

Postoje samo neiskorišteni potencijali koje učenici imaju i koje u sustavu možemo prepoznati.

Podsjetimo, zadatak na nižoj razini iz matematike koji nije znalo riješiti čak 12.000 maturanata. Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić izdvojila ga je kako bi istaknula razinu znanja, odnosno neznanja koje vlada među hrvatskim maturantima, javlja Srednja.hr.

Zadatak glasi: 

Potrošnja automobila je 7 litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može prijeći 11 kilometara. Ako su oba vozila 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori: 

A. 9,41 litra

B. 14,79 litara

C. 16,25 litara

D. 18 litara

Prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio je svega 24 posto, a čak 50 posto maturanata nije uspjelo riješiti zadatak.

Najčitaniji članci