News

Komentari 22

Divjak osnivačima škola: Novac morate trošiti racionalno

Divjak osnivačima škola: Novac morate trošiti racionalno

Iako se za gimnazije planira 223 upisna mjesta manje, ministrica ističe kako mjesta u srednjim školama ima i više nego dovoljno, te da je važno potaknuti učenike da upisuju strukovne škole

Danas ne očekujem da ću dobiti popis škola koje bi eventualno trebalo zatvoriti, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije sastanka s predstavnicima gradova i županija, osnivača osnovnih i srednjiš škola. 

Na drugom takvom sastanku u tri mjeseca, ministrica je s osnivačima još jednom prošla detalje kurikularne reforme, ali se razgovara i o smjernicama za standardizaciju nastave, te uvođenje jednosmjenske nastave. Kako je već objavljeno, plan ministarstva je da se kroz pet godina ukinu škole u kojima je manje od 150 učenika. 

- Ide se na razgovore s osnivačima da se sredstva koriste racionalno, a da se svim učenicima omogući pristup kvalitetnom, s naglaskom na kvalitetnom obrazovanju. Smjernice su u javnom savjetovanju, što zapravo znači da osnivači, ali i svi drugi imaju priliku proći kroz smjernice, vidjeti kakvi su to podaci, kakvo je trenutno stanje na terenu, a ako osnivači imaju još nekih pitanja, mi ćemo odgovoriti - pojasnila je Divjak koju su novinari pitali i o smanjenju upisnih kvota za srednje škole.

Očekujemo veći interes učenika

Ministarstvo je u e-savjetovanje poslalo prijedlog Odluke o upisu u srednje škole za sljedeću školsku godinu, a broj upisnih mjesta manji je za 2770 nego lani. Ove godine osmi razred osnovne škole završava 38.917 učenika, a mjesta u srednjim školama ima 47.481. Iako će biti mjesta za sve, u gimnazijama je 233 mjesta manje nego lani. Ministrica smatra kako to neće biti problem, te je istaknula kako je u ovome trenutku važno potaknuti upise u strukovne škole.

- Ne očekujem da bi bilo problema s upisima, a nama su gimnazije ionako više popunjene nego strukovne škole. Dakle, kada završe i ljetni i jesenski upisni rokovi, gimnazije su popunjene u potpunosti, a strukovne škole i trogodišnja zanimanja imaju problema. Sada kroz ovu kampanju i osvještavanje koliko su strukovna zanimanja i učenici koji završe strukovna zanimanja zapošljiva, želimo postići i veći upis, a preko dualnoga modela htjeli bismo da i poslodavci daju ugovore koji daju priliku za učenje kroz rad u gospodarskim subjektima, pa očekujemo veći interes učenika - kazala je Divjak.

Službeni mailovi nisu za javnost

Ministrica je komentirala i novi nasilni napad u Rijeci, u kojem su dvojica 19-godišnjaka pretukla učenika 8. razreda. Iako ministarstvu zasad nije stigla prijava škole, ona ističe kako ministarstvo u ovakvim slučajevima traži očitovanje od škole, eventualno i od prosvjetne inspekcije, te se školi nudi psihološka pomoć. Važno je istaknuti, dodala je, kako ovakvi incidenti imaju utjecaj ne samo na napadače i žrtve, već i na cijelu školu, te intervencija ministarstva uvijek ide prema nenasilnom rješavanju sukoba.

Svoje je mišljenje na upit novinara dala i o SMS-aferi.

- Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. U svakom slučaju, ja o tome znam ono što čitam u novinama, treba sjesti i osigurati način da se takve stvari ne događaju ubuduće, a što se tiče email poruka koje mi šaljemo, kad govorimo o službenoj korespodenciji, ona mora biti primjerena, ali to ne znači da mora biti javno dostupna - zaključila je Divjak.

Najčitaniji članci