News

Komentari 337

Divjak poručila Košiću: 'Neka se biskupi drže svog resora'

Divjak poručila Košiću: 'Neka se biskupi drže svog resora'

'Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati', poručila je Divjak na Facebooku

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije ostala imuna na propovijed sisačkog biskupa Vlade Košića koji je na misi za Veliku Gospu kritizirao projekt 'Škola za život' i uvođenje informatičkih pomagala u nastavu.

Otvoreno poručujući kako se 'Škola i Crkva ne trebaju u svemu slagati', Divjak je na svom Facebook profilu napisala kako je 'zadaća javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen'.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- S obzirom na objave vezane uz odgojnu ulogu škole te ulogu moderne tehnologije u obrazovanju valja se podsjetiti da prema hrvatskim zakonima i međunarodnim konvencijama svako dijete ima pravo na obrazovanje. Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava.

U pripremi kurikularne reforme vodili smo se spomenutim načelima, a svi su dokumenti pripremljeni u skladu sa Zakonom i temeljem širokih konzultacija sa stručnom i općom javnošću - napisala je Divjak.

Također je napomenula da su osnovni ciljevi kurikularne reforme osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima. Cilj je, dodala je Divjak, pružiti jednake prilike za kvalitetno obrazovanje svim učenicima u Hrvatskoj.

- U kontekstu osposobljenosti za život i rad u 21. stoljeću provodi se i digitalna transformacija škola, koja podrazumijeva digitalizaciju koja je u službi zdravog pedagoškog pristupa i u suglasju s dobi učenika. Bez digitalnih kompetencija, naša djeca neće imati šanse na tržištu rada, a neće imati niti jednake mogućnosti sudjelovanja u društvenom životu 21. stoljeća jer već sada se za većinu servisa predviđa online upotreba, poručila je ministrica napomenuvši kako 'to pravo na jednake prilike nitko nema pravo djeci oduzeti'.

- Javni školski sustav mora odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati. Naime, zadaća je javnog školstva da svim učenicima osigura jednake prilike za obrazovanje, a samim time i za kvalitetan život u suvremenom svijetu. Međutim, da bi učenici u tome uspjeli moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi - napisala je ministrica Divjak na Facebooku.

Najčitaniji članci