Obavijesti

News

Komentari 21

Divjak: Vraćam se akademskoj karijeri, sve je pripremljeno za jesen, svima želim zdravlja

Divjak: Vraćam se akademskoj karijeri, sve je pripremljeno za jesen, svima želim zdravlja
1

Ministrica znanosti i obrazovanja na Facebooku je objavila post u kojem je potvrdila da neće nastavljati drugi ministarski mandat. Kako je kazala, izbori su pokazali da "građani žele političare s izbornim legitimitetom"

VIDEO

Zahvaljujem svima Vama koji ste mi posljednje tri godine pružali podršku u uvođenju promjena u obrazovanje i znanost u Hrvatskoj i davali sve od sebe da te promjene zažive, napisala je u oproštajnome postu na Facebooku Blaženka Divjak, dan nakon što su Plenkovićevi suradnici potvrdili kako će ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzeti netko iz redova HDZ-a, te da ona neće dobiti drugi mandat kao ministrica

Divjak je, kako piše, ušla u Vladu 2017. "kao stručnjak u području obrazovanja i znanosti na poziv HNS-a, iako se do tada politikom uopće nisam bavila".

- Nije mi bio cilj biti ministrica već sam preuzela tu zahtjevnu i odgovornu dužnost u teškim vremenima i ostvarila ono što sam obećala, a to je kurikularna reforma općeg obrazovanja, reforma strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u obrazovanju i znanosti, kao i rekordno ulaganje u obrazovanje i znanost. Način na koji je sustav obrazovanja odgovorio na krizu uzrokovanu koronavirusom pokazuje da smo uspjeli obrazovanje učiniti sposobnim odgovoriti na izazove i potrebe društva, pa čak i krizne situacije piše Divjak te ističe:

- Međutim, rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom. Stoga se ja vraćam svojoj akademskoj karijeri i nadam se da će se svi ovi reformski procesi nastaviti. To naravno ne ovisi samo o budućem ministru ili ministrici već i o tome koliko ljudi u sustavu obrazovanja i znanosti žele i bore se za promjene te koliko smo mi kao društvo zreli i odgovorni.

Dosadašnja ministrica znanosti i obrazovanja kaže kako je sve pripremljeno za neizvjesnu jesen, što će njezinu nasljedniku ili nasljednici omogućiti lakši početak.

- Veliki projekt cjelodnevne nastave koji je pripremljen sljedeći je veliki korak i čini se da oko njega postoji široko suglasje te može biti dobar primjer i test kontinuiteta politika u obrazovanju. Svima želim zdravlja i snage da u ovim teškim vremenima pokažemo zajedništvo i sposobnost da izazove pretvorimo u prilike - zaključila je Divjak.

O tome tko će se uhvatiti resora koji je uz sve što je ministrica radila posljednje tri godine ostao s velikim neriješenim problemima, posebno ako se najesen ponovi karantena, tek se nagađa. Kao glavni kandidat za fotelju na Sveticama spominje se Radovan Fuchs, koji je već bio ministar u ovome resoru, te je bio savjetnik Andreju Plenkoviću za obrazovanje, no on sam ističe kako još o tome nije razgovarao s premijerom. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca