Obavijesti

News

Komentari 88

Dizajneri: Izbor ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike

Dizajneri: Izbor ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike
1

Hrvatsko dizajnersko društvo kritiziralo je odluku Mnistarstva unutarnjih poslova da izmijeni registracijske tablice koje su pobijedile na natječaju i koje je odabrala struka

VIDEO

Hrvatsko dizajnersko društvo kritiziralo je odluku Ministarstva unutarnjih poslova  da izmijeni registracijske tablice koje su pobijedile na natječaju, a koje je odabrala struka.

Podsjetimo, ministar Ranko Ostojić u četvrtak je rekao da će na mjesto kvadratića ipak staviti hrvatski grb, a s lijeve strane će biti oznaka EU.

U nastavku prenosimo priopćenje:

"Hrvatsko dizajnersko društvo izražava zabrinutost zbog informacije o neusvajanju nijednog od tri nagrađena rješenja u natječaju Ministarstva unutarnjih poslova za dizajn novih registarskih pločica, te zbog povlačenja odluke o usvajanju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da u skladu s rezultatima natječaja, odnosno odlukom mjerodavnog višečlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od relevantnih stručnjaka, implementira stručno elaborirano i suvremeno rješenje, koje je ujedno i prvonagrađeno natječajno rješenje, te da na taj način izrazi dosljednost i poštovanje u provođenju vlastite natječajne procedure, kao i poštovanje prema neovisnim strukovnim kriterijima.

Smatramo da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka, ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda.

Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika kojim komuniciraju sva tri nagrađena natječajna rješenja govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, o nepostojanju osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom, te konačno - o nepoštivanju institucije javnog natječaja od strane iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti.

HDD otvoreno izražava podršku nagrađenom autorskom rješenju koje uključuje osuvremenjivanje vizualnog identiteta hrvatske države, prepoznatog od strane dizajnerske zajednice", stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina