Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca izgorjela, a svećenik ih odbio sahraniti je nisu krštena

87 komentara

Osmomjesečnu Isidoru, Nikolu (2) i Nikolinu (4) Ramadani iz Vajske u Srbiji pravoslavni svećenik iz Bača nije htio sahraniti i održati obred na seoskom groblju jer djeca nisu bila krštena, rekao je za Kurir.rs ogorčeni ujak dječice Dimitrije Bogoevski.

- Sramota je da svećenik nije htio sahraniti djecu jer nisu krštena. Shvaćam razlog, ali to su mala nevina djeca, koja se još nisu ni stigla krstiti. Netko je od susjeda pitao katoličkog svećenika i on je odmah rekao da hoće, rekao je: 'I da su kršteni i nekršteni, svi su isti pred Bogom.' On čak nije htio ni jedan dinar uzeti, od tuge, koliko mu je bilo žao djece. Sve me to jako boli, kao i sve nas -rekao je ujak.

U Eparhiji bačkoj, na pitanje zašto svećenik iz Bača nije htio održati obred, đakon Miroslav je prvo rekao da se nekrštenima ne može održati obred, a kada su mu rekli da su to djeca, zatražio je određeno vrijeme da provjeri, a nakon toga samo kratko rekao: 'Nećemo se oglašavati.'

Ujak kaže da su zahvalni općini Bač i Centru za socijalni rad, koji su snosili troškove pogreba na kojem je vladala tuga do neba. Uz roditelje i rodbinu, okupilo se i mnogo mještana ovog malog mjesta. 

Tri mala bijela lijesa, a unutra pepeo izgorjele djece. U trenutku dok su spuštani lijesovi, nebo se otvorilo. Vajska ne pamti takav pljusak, a mještani su komentirali: 'I bog plače za anđelima', piše kurir.rs. 

- Djeco, nemojte ići bez majke. Kako ćemo ja i tata dalje bez vas? Vodite nas s vama. Zašto da živimo? Zašto? Vi ste nam bili smisao života. Anđeli majčini - jaukala je majka Marijana, koja je inače u trećem mjesecu trudnoće.

- Ovakvu tragediju nisam doživio. Ovo je strašno, u sekundi su ostali bez troje djece. Tako dobri ljudi, pošteni i vrijedni. Bože, zašto si ih uzeo, nisu još ni počeli živjeti. Ne zna se tko je pošteniji, majka Marijana ili otac Zoran, koji nije birao posao da pošteno zaradi novac kako bi mogao prehranjivati obitelj. Sada im je sve nestalo s gubitkom troje djece. Najmlađa Isidora nedavno je počela izgovarati prve riječi, zvala je tatu - kaže jedna od rođaka Ramadani.

Podsjetimo, strašna tragedija dogodila se prošle subote u kući u Vajskoj, gdje je cijela obitelj živjela kao podstanari.

- Žena i djeca su spavali i otišao sam na posao. Nekoliko sati kasnije Marija me zvala i rekla za tragediju. Ona je u vrijeme kad je požar izbio hranila piliće. Uvjeren sam da su u pitanju instalacije, jer mi smo u ovu kuću došli prije godinu dana iz Bačke Palanke kao podstanari. Žice od struje visile su po kući, ali nismo imali novac za popravak - govori neutješni otac Zoran.

Nikolino i Isidorino tijelo pronašli su u sobi gdje su spavali, dok je tijelo Nikoline pronađeno kod vrata, vjerojatno se očajnički pokušavala spasiti.

- Htjela sam ući kroz prozor, ali susjeda mi nije dala. Zvala sam muža, koji je stigao brzo i on je htio ući kroz prozor, ali su ga spriječili. Za sekundu je izgorjelo sve - kaže uplakana majka Marija 

Rođak tvrdi da Marija nikad nije ostavljala djecu.

- Uvijek je bila s njima. Bila je veoma brižna majka, kao i njihov otac Zoran - kaže rođak.

Možda vas zanima i ovo:
Message