Obavijesti

News

Komentari 11

Djeca ostaju u karanteni, neće na finale Svjetskog prvenstva

Djeca ostaju u karanteni, neće na finale Svjetskog prvenstva
19

Spasioci su u utorak oslobodili posljednja četiri od 12-ro tajlandskih dječaka iz pećine, uspješno okončavši misiju koju je svijet napeto pratio više do dva tjedna

VIDEO

Tajlandska vojska poslala je više od 1000 pripadnika da pomognu u spašavanju mlade nogometne momčadi i njenog trenera zarobljenih u poplavljenoj pećini, rekao je voditelj operacije u utorak dodavši da su nakon uspješnog spašavanja i svi ronioci napustili pećinu.

Spasioci su u utorak oslobodili posljednja četiri od 12-ro tajlandskih dječaka iz pećine, uspješno okončavši misiju koju je svijet napeto pratio više do dva tjedna.

Spasili sve dječake iz špilje: Na ulicama vlada euforično slavlje
Spasili sve dječake iz špilje: Na ulicama vlada euforično slavlje

Liječnik i svi ronioci tajlandske mornarice izašli su iz pećine, rekao je voditelj misije spašavanja Narongas Osottanakorn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nitko nije mislio da to možemo. To je prvi put učinjeno - rekao je Osottanakorn novinarima po okončanju 17-dnevne operacije.

 - Bila je to nemoguća misija za tim Tajland -  rekao je u centru za novinare gdje je pozdravljen pljeskom.

- Junaci su ovog puta ljudi iz cijelog svijeta - rekao je glede multinacionalnog tima koji je pomagao u operaciji. U spašavanju su pomagali dragovoljci i iz Australije i SAD-a, a pomogli su i pripadnici vojske SAD-a.

Thai cave rescue

 - Ova je misija bila uspješna jer smo imali moć. Moć ljubavi. Svi su je slali 13-orici - u špilji.

U spasilačke je napore bilo uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak.

Dužnosnici su rekli da će pojedinosti operacije biti obznanjene u srijedu.

Neukusno? Hollywood sprema film o djeci iz tajlandske špilje
Neukusno? Hollywood sprema film o djeci iz tajlandske špilje

Sa svih strana stižu čestitke spasiocima

Jedna je žena iz Chiang Raija sa suzama u očima rekla kako "zahvaljuje treneru što je pomogao da dječaci tako dugo prežive".

- Sjećam se svih njihovih lica, posebice najmlađeg. On je najmanji  i nema iskustva koliko drugi... Osjećala sam se kao da je moje dijete i željela sam da se vrati kući - rekla je.

Rescue personnel walk in a cave at the Tham Luang cave complex during a mission to evacuate the remaining members of a soccer team trapped inside, in Chiang Rai

Uspješno spašavanje je pozdravio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

- Čestitke u ime SAD-a roniocima tajlandske mornarice i svima drugima na uspješnom spašavanju 12-orice dječaka i njihovog trenera iz opasne pećine u Tajlandu - napisao je Trump u Twitteru.

"Divan trenutak - svi oslobođeni, odličan posao!" 

Nogometna momčad "Veprovi", koji su činili dječaci u dobi od 11 do 16 godina, i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.

Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa. 

I Messi je ohrabrio zarobljene dječake: Zajedno je sve moguće
I Messi je ohrabrio zarobljene dječake: Zajedno je sve moguće

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak.

Rescue personnel prepare the transport for the evacuation of the boys and their soccer coach trapped in a flooded cave, in the northern province of Chiang Rai

Djeca ostaju u karanteni, neće moći na finale nogometa 

Osmorica dječaka spašenih u ponedjeljak i utorak općenito su dobrog zdravlja i nalaze se u bolnici u Chiang Raiju gdje će, očekuje se, biti tjedan dana u karanteni. To znači da neće moći pratiti finale Svjetskog prvenstva u nogometu 15. srpnja, na koje ih je pozvao predsjednik FIFE Gianni Infantino.

Kod dvojice dječaka sumnja se u upalu pluća.

Rescued schoolboys are moved from a military helicopter to an awaiting ambulance at a military airport in Chiang Rai

Slavlje zbog uspjeha operacije zasjenjeno je, međutim, pogibijom tajlandskog ronioca u petak koji je stradao dok je dopremao boce s kisikom.

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio spremnike s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog špiljskog kompleksa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21