Obavijesti

News

Komentari 82

Dječaci zarobljeni u špilji: Dolje bi mogli ostati još mjesecima...

Dječaci zarobljeni u špilji: Dolje bi mogli ostati još mjesecima...
8

Nakon 9 dana potrage 12 dječaka i njihov trener pronađeni su živi u špiljskom kompleksu u Tajlandu. 'Bojim se da ih nećemo tako brzo vratiti kući', kazao je guverner provincije iako istražuju sve moguće opcije...

VIDEO

Iako su svih 12 dječaka i njihov trener pronađeni živi nakon što su prije 10 dana nestali u kompleksu spilja na Tajlandu, njihovo spašavanje bit će sve samo ne lako i, ono što je najbitnije, čini se kako bi moglo potrajati mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Podsjetimo, dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u špilji često poplavljeni. Nakon što su ušli u špilju, počela je jaka monsunska kiša koja je potom špilju poplavila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pronađeni su u jednoj od komora udaljenoj pet kilometara od ulaza u špilju, na blatnoj uzvisini koja je neka dva metra iznad razine vode, te se čini kako su se penjali kako je razina vode rasla.

Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane
Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane

'Jako smo gladni. Koji je dan? Kada možemo ići kući?'

- Slabi su, ali su svi živi - kazao je jedan od ronioca koji je došao do dječaka, dodajući kako dvojica imaju lakše ozljede. Kada su došli do njih, dječaci su kazali da su jako gladni, pitali su koji je dan i kada mogu ići kući.

Ronioci su im donijeli energetske gelove i prvu pomoć, te pokušavaju maksimalno osigurati područje u kojem se nalaze. Idući je cilj dovesti do pronađenih dječaka namirnice koje bi ih trebale održavati na životu iduća četiri mjeseca, u slučaju ako će ostati u špilji sve do kraja sezone monsuna.

Narongsak Osottanakorn, governor of Chiang Rai province, addresses journalists near Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to a local media report, in Chiang Rai

Trenutni plan spasitelja je pričekati bolje vremenske uvjete te da se spusti razina vode prije nego pokušaju izvući dječake na površinu. U međuvremenu, ronioci će dječake učiti kako koristiti ronilačku opremu. Također, cijelo vrijeme se ispumpava voda iz špiljskog kompleksa, te izbacuju 10.000 litara svakog sata, što rezultira smanjivanjem razine vode za centimetar na sat. No, problem je što je već za sutra najavljena nova obilna kiša.

Glavni problem: Dječaci ne znaju plivati

Mnogima nije jasno zašto se dječake jednostavno odmah na izvuče van. Butch Hendricks, veteranski ronilac spasilac i predsjednik američkih spasilačkih službi, navodi za Guardian kako ključna stvar leži u činjenici da niti jedan od dječaka ne zna plivati. Ako ih nije strah vode, može ih se staviti u opremu unutar koje bi mogli disati s maskom preko cijelog lica. No, trebat će posebna ronilačka odijela izrađena po njihovim mjerama kako ne bi dobili hipotermiju. Zbog uskih prolaza, moguće je spašavanje samo jednog po jednog dječaka. 

Vrlo opasni i uski podvodni prolazi

- Ako se pojavi bilo koji problem u tim uskim podvodnim prolazima prilikom spašavanja, zapet će i morat će se vraćati, a to su onda situacije opasne po život - kazao je Hendricks. Dodaje kako bi se mogao uskladiti sistem spašavanja u kojem bi se dječaci predavali iz ruke u ruku spasilaca koji bi bili poredani jedan uz drugog.

- Bojim se da ih nećemo tako brzo vratiti kući - kazao je guverner provincije Narongsak Osottanakorn napomenuvši kako istražuju sve moguće opcije.

Tako se nastavlja agonija roditelja i obitelji dječaka.

A family member looks at a photo near Tham Luang cave complex, as members of under-16 soccer team and their coach have been found alive according to a local media

Iako su im u ponedjeljak stigle prve fotografije iz spilje na kojima su vidjeli svoje mališane, šokirala ih je činjenica da će možda proći i mjeseci prije nego ih vide uživo i zagrle.

Family members wait near Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to a local media report, in the northern province of Chiang Rai

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.