Obavijesti

News

Komentari 21

Ako uskoro ne izvuku dječake, ostat će u pećini još 4 mjeseca

Ako uskoro ne izvuku dječake, ostat će u pećini još 4 mjeseca
1

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera Tajlanda, uključujući Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove, što znači podizanje razine vode u pećini

VIDEO

Spasitelji u Tajlandu nisu u četvrtak bili bliži odluci o tome kada i kako izvesti 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera iz poplavljenog kompleksa špilja gdje su pronađeni ovog tjedna, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima, koji je nestao u špilji u sjevernoj provinciji Chiang Rai 23. lipnja, činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašala dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji.

Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati
Špilja užasa na Tajlandu: Djecu su spremni spašavati i Hrvati

Ali sada se pažnja usmjerila na to kako družinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mornarica spominje mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca.

Ali drugi kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Kobchai Boonarana, zamjenik ravnatelja Odjela za prevenciju i ublažavanje katastrofa, rekao je kako je na spasiteljskoj ekipi u spilji da odluči jesu li i kada će dječaci biti dovoljno snažni da se uhvate u koštac s putem prema površini.

Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane
Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane

"Njihovo stanje, i kao što možemo vidjeti, njihov moral je dobar, ali što je s njihovom snagom i sposobnošću? To je na ekipi unutra da odluči", rekao je Kobchai novinarima u četvrtak.

"Naš posao je da nastavimo ispumpavati vodu, a spasilačka ekipa treba procijeniti sigurnosnu razinu i mogu li dečki sigurno putovati natrag", rekao je.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom.

"Još im ne možemo slati poruke", rekla je 37-godišnja Ratdao Chantrapul, majka 14-godišnjeg Prajaka Suthama.

"Jučer su im pokušali dostaviti mobitele, ali je pukla torba u kojoj su bili", dodala je.

Dječaci ipak rone do slobode? 'Greška bi mogla značiti smrt'
Dječaci ipak rone do slobode?  'Greška bi mogla značiti smrt'

Spasitelji su se na početku potrage morali boriti s danima obilne kiše koja je poplavila špilje, ali je vrijeme posljednja četiri dana bilo relativno suho.

Zatočenim dječacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Ali meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove. 

Pomoć u spašavanju je ponudio i Elon Musk koji je na Twitteru napisao kako je siguran da tajlandska vlada ima sve pod kontrolom, ali da je spreman pomoći ako ikako može.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.